Meggyes kocka

2017-07-08

sponsored links







Annyira meg voltam elĂ©gedve a simi szelettel, amit nemrĂ©giben sĂŒtöttem, hogy ahhoz hasonlĂł sĂŒtemĂ©nyt terveztem kĂ©szĂ­teni vasĂĄrnapi desszertnek. Ezzel akartam ui. megĂŒnnepelni azt a sok munkĂĄt, amit a telkĂŒnkön termett sajĂĄt meggyĂŒnk kimagozĂĄsa Ă©s sikeres befĂ”zĂ©se jelentett szĂĄmomra az elmĂșlt napokban. :D Ez volt ui. az eddigi legnagyobb mennyisĂ©gĂ» gyĂŒmölcs, amit a kertĂŒnk meglĂ©te Ăłta leszedtĂŒnk a kĂ©t kis meggyfĂĄrĂłl.
Ennek a meggyes kockĂĄnak a tĂ©sztĂĄja csak a tĂ©sztalapok darabszĂĄmĂĄban Ă©s a kakaĂłpor hasznĂĄlatĂĄban tĂ©r el a fent emlĂ­tett sĂŒtitĂ”l, de a krĂ©m egĂ©szen mĂĄs. Nem csak azĂ©rt, mert meggylekvĂĄr kerĂŒlt bele, hanem azĂ©rt is, mert nem fĂ”zött krĂ©mmel kĂ©szĂŒlt, hanem mascarponĂ©val Ă©s tĂșrĂłval. Ez a kĂ©t hozzĂĄvalĂł igen kedves a szĂ­vemnek, bĂĄr nem jobban, de nem is kevĂ©sbĂ©, mint a fĂ”zött krĂ©m.
Amikor a sĂŒtemĂ©nyt felszeleteltem, szĂ©les mosoly ĂŒlt az arcomra, mert egyrĂ©szt kĂŒlsĂ”re pont olyan lett, amilyennek megĂĄlmodtam, mĂĄsrĂ©szt ezĂșttal egĂ©sz jĂłl sikerĂŒlt a szeletelĂ©s is. :D Az Ă­ze pedig? :) LĂ©nyeg a lĂ©nyeg, egy szelet nem elĂ©g belĂ”le. :D A tetejĂ©n lĂ©vĂ” csoki jĂłl harmonizĂĄl a meggyĂ­zĂ» krĂ©mmel.
BĂĄr ebben a kĂĄnikulĂĄban az ember lĂĄnya nem szĂ­vesen kapcsolja be a sĂŒtĂ”t, azĂ©rt a 2x8 percĂ©rt, ami alatt a tĂ©sztalapok megsĂŒlnek, mĂ©gis Ășgy Ă©rzem, megĂ©ri. ;) Megint Ășj kedvenc szĂŒletett. :)






HozzĂĄvalĂłk 30x20 cm-es tepsihez:

TĂ©sztĂĄhoz:
20 dkg finomliszt
1 tk. holland kakaĂłpor
5 dkg porcukor
4 g sĂŒtĂ”por
3,5 dkg vaj
1 egészen kicsi tojås vagy 1 M-es, felvert tojås 2/3-a
4-5 dkg tejföl

Krémhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg tĂșrĂł
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg hĂĄzi meggylekvĂĄr

Tetejére:
10 dkg étcsokolådé
1 tk. napraforgĂłolaj

elkészítés:

  1. A krĂ©mhez a szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ» tĂșrĂłval kevert mascarponĂ©t botmixerrel krĂ©mesĂ­tjĂŒk Ă©s alaposan elkeverjĂŒk a lekvĂĄrral.
  2. A vajat a porcukorral felhabosĂ­tjuk Ă©s a tĂșrĂłkrĂ©mhez vegyĂ­tjĂŒk. A krĂ©met hĂ»tĂ”be tesszĂŒk dermedni, amĂ­g elkĂ©szĂ­tjĂŒk a tĂ©sztĂĄt.
  3. A porcukorral, kakaĂłporral, sĂŒtĂ”porral vegyĂ­tett lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzĂĄadjuk a tojĂĄst, a tejfölt, Ă©s tĂ©sztĂĄvĂĄ gyĂșrjuk.
  4. A kĂ©sz tĂ©sztĂĄt 2 egyenlĂ” rĂ©szre vĂĄgjuk, mindkettĂ”t tĂ©glatesttĂ© formĂĄzzuk, majd enyhĂ©n meglisztezett felĂŒleten, egyenkĂ©nt 30x20 cm-es lapokra nyĂșjtjuk.
  5. A tĂ©sztalapokat vajjal vĂ©konyan megkent, liszttel hintett tepsi hĂĄtuljĂĄn egymĂĄs utĂĄn vilĂĄgosra sĂŒtjĂŒk. Ha szĂŒksĂ©ges, egyenesre szabjuk, miutĂĄn kihĂ»ltek.
  6. Egy tĂ©sztalapot tĂĄlcĂĄra fektetĂŒnk, elsimĂ­tjuk rajta a krĂ©met, majd befedjĂŒk a mĂĄsik tĂ©sztalappal, Ă©s a sĂŒtemĂ©nyt tĂĄlcĂĄstĂłl nejlonzacskĂłba hĂșzzuk. 1 napot vagy 1 Ă©jszakĂĄt hĂ»tĂ”ben pihentetjĂŒk, hogy megpuhuljon.
  7. A nejlonzacskĂłbĂłl kivĂ©ve a tĂ©szta tetejĂ©t egyenletesen megkenjĂŒk gĂ”z fölött megolvasztott, napraforgĂł olajjal kevert Ă©tcsokolĂĄdĂ©val, kicsit dermedni hagyjuk, majd megmintĂĄzzuk. HĂ»tĂ”be tesszĂŒk, amĂ­g a csoki teljesen megszĂĄrad.
  8. ForrĂł vĂ­zbe mĂĄrtogatott kĂ©ssel nĂ©gyzet alakĂș szeletekre vĂĄgjuk, 30 percet szobahĂ”mĂ©rsĂ©kleten ĂĄllni hagyjuk, majd tĂĄlaljuk.

sĂŒtĂ©si hĂ”fok: 160°C
sĂŒtĂ©si mĂłd: alul-felĂŒl sĂŒtĂ©s (közĂ©psĂ” sĂ­n)
sĂŒtĂ©si idĂ”: kb. 8 perc/tĂ©sztalap













Folytatás a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/07/meggy...

sponsored links

Keres?s