Meggyes gesztenyetorta
sponsored links
Szülinapra sütöttem néhány hete ezt a tortát és a visszajelzésekbõl ítélve elõször de nem utoljára készült el. Az én megítélésem szerint elsõ próbálkozásnak nem volt rossz, de legközelebb még változtatok az összetételén. Egyetlen bajom volt vele - mert az íze nagyon jó lett - : az állaga. A sok krém és hab miatt nehezen lehetett szeletelni
A receptre Somikatusnál bukkantam és már a külalakja is nagyon megtetszett. Hát még amikor elolvastam, hogy csokis-habos töltelékkel készül! Reméltem, hogy az ünnepeltnek ízleni fog, mert kicsit önzõ módon én mindenképpen szerettem volna megkóstolni, így a szülinap remek alkalomnak tûnt erre. Szombaton ünnepeltünk, én péntek délutánra terveztem a tortasütést, gondolván hogy ha nem sikerül, akkor még legyen idõm valami mást csinálni helyette.
A csokis krém elkészítésével kell kezdeni, mert ennek teljesen le kell hûlni, mielõtt felhasználnánk.
Hozzávalók a csokis krémhez:
- 4 dl habtejszín
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evõkanál cukor
- 1 csomag habfixáló
A tejszínt felforraljuk, elzárjuk a lábas alatt a gázt, beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük amíg a csoki teljesen felolvad. Ezután hûtõbe tesszük, lehûtjük.
Amíg hûl, elkészítjük a tortalapot és a gesztenyés habot.
Hozzávalók a tortalaphoz:
- 4 tojás
- 5 evõkanál cukor
- 6 evõkanál liszt
- 2 evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütõpor
- 4 evõkanál víz
- 4 evõkanál olaj
A tojásokat egy tálba ütjük, nem választjuk szét a sárgáját és a fehérjét. Hozzáadjuk a cukrot és habosra kikeverjük. Beleöntjük a vizet és az olajat, tovább kavarjuk. A lisztet a kakaóporral és sütõporral összevegyítjük és apránként beledolgozzuk a tojásos masszába.
Kivajazunk-lisztezünk vagy sütõpapírral kibélelünk egy tortaformát és a tésztát beleöntve 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk. Tûpróbáig sütjük kb. fél óráig.
Még melegen kivesszük a sütõformából és kettévágjuk. Ez a feladat számomra nem volt könnyû, mert elég vékony lett a tortalapom. 24 cm átmérõjû tortaformában sütöttem, úgy látszik túl nagy volt ehhez a mennyiséghez. Végül sikerült elvágnom. Az alsó felét arra a tálra tettem, amin tálalni akartam a tortát, a felsõt pedig egy tálcára. Hagytam kihûlni a tésztát.
Hozzávalók a gesztenyés habhoz:
- 4 dl tejszín
- 20 dkg gesztenyemassza
- 1 evõkanál cukor
- 2 csomag habfixáló
A tejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük és hozzákeverjük a habhoz.
A torta összeállításához kell még:
- 15 dkg kerek babapiskóta (piskótakorong)
- 1 üveg magozott meggybefõtt a levével együtt
+ díszítéshez 5 dkg gesztenyemassza
Mielõtt elkezdenénk összeállítani a tortát:
- a gesztenyemasszát törjük át krumplinyomón
- a meggyet szûrjük le és a levét fogjuk fel egy tálban
- tegyünk félre néhány szem meggyet
- a lehûtött csokis tejszínt egy csomag habfixáló felhasználásával verjük kemény habbá
- a gesztenyés habból vegyünk ki és tegyünk félre az egyharmadát
A tálra rendezett tortalapot megkenjük a csokis krém kétharmadával. A piskótakorongok felét egyesével belemártogatjuk a meggybefõtt levébe és kirakjuk vele a csokis krém tetejét. Ezt megszórjuk a meggybefõtt felével. A gesztenyés hab felét rásimítjuk majd egy újabb réteg meggylébe mártott piskótakorong jön és a maradék meggybefõtt. Végül beterítjük a második rész gesztenyés habbal és óvatosan ráemeljük a tortalap másik felét.
A tetejére egyenletesen rákenjük a csokis krémet, az oldalát pedig a gesztenyés habbal vonjuk be, ebbõl hagyunk még díszítésre is. Habrózsákat nyomunk rá, egy-egy szem meggyet ültetünk a közepükbe és az áttört gesztenyemasszát is elrendezzük rajta.
Tálalásig néhány órára vagy akár egy napra hûtõbe tesszük, hogy megdermedjen.
Legközelebb a tejszínes gesztenyehabot fogom másképp készíteni. Talán valamilyen pudingos vagy vajas krémmel helyettesítem majd, úgy talán szebben szeletelhetõ változatot tudok kihozni belõle.
Aki viszont szereti a tejszínhabos krémeket, annak mindenképpen ajánlom ezt a változatot, hiszen egy nagyon könnyed sütemény lett a végeredmény.
A receptre Somikatusnál bukkantam és már a külalakja is nagyon megtetszett. Hát még amikor elolvastam, hogy csokis-habos töltelékkel készül! Reméltem, hogy az ünnepeltnek ízleni fog, mert kicsit önzõ módon én mindenképpen szerettem volna megkóstolni, így a szülinap remek alkalomnak tûnt erre. Szombaton ünnepeltünk, én péntek délutánra terveztem a tortasütést, gondolván hogy ha nem sikerül, akkor még legyen idõm valami mást csinálni helyette.
A csokis krém elkészítésével kell kezdeni, mert ennek teljesen le kell hûlni, mielõtt felhasználnánk.
Hozzávalók a csokis krémhez:
- 4 dl habtejszín
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evõkanál cukor
- 1 csomag habfixáló
A tejszínt felforraljuk, elzárjuk a lábas alatt a gázt, beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük amíg a csoki teljesen felolvad. Ezután hûtõbe tesszük, lehûtjük.
Amíg hûl, elkészítjük a tortalapot és a gesztenyés habot.
Hozzávalók a tortalaphoz:
- 4 tojás
- 5 evõkanál cukor
- 6 evõkanál liszt
- 2 evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütõpor
- 4 evõkanál víz
- 4 evõkanál olaj
A tojásokat egy tálba ütjük, nem választjuk szét a sárgáját és a fehérjét. Hozzáadjuk a cukrot és habosra kikeverjük. Beleöntjük a vizet és az olajat, tovább kavarjuk. A lisztet a kakaóporral és sütõporral összevegyítjük és apránként beledolgozzuk a tojásos masszába.
Kivajazunk-lisztezünk vagy sütõpapírral kibélelünk egy tortaformát és a tésztát beleöntve 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk. Tûpróbáig sütjük kb. fél óráig.
Még melegen kivesszük a sütõformából és kettévágjuk. Ez a feladat számomra nem volt könnyû, mert elég vékony lett a tortalapom. 24 cm átmérõjû tortaformában sütöttem, úgy látszik túl nagy volt ehhez a mennyiséghez. Végül sikerült elvágnom. Az alsó felét arra a tálra tettem, amin tálalni akartam a tortát, a felsõt pedig egy tálcára. Hagytam kihûlni a tésztát.
Hozzávalók a gesztenyés habhoz:
- 4 dl tejszín
- 20 dkg gesztenyemassza
- 1 evõkanál cukor
- 2 csomag habfixáló
A tejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük és hozzákeverjük a habhoz.
A torta összeállításához kell még:
- 15 dkg kerek babapiskóta (piskótakorong)
- 1 üveg magozott meggybefõtt a levével együtt
+ díszítéshez 5 dkg gesztenyemassza
Mielõtt elkezdenénk összeállítani a tortát:
- a gesztenyemasszát törjük át krumplinyomón
- a meggyet szûrjük le és a levét fogjuk fel egy tálban
- tegyünk félre néhány szem meggyet
- a lehûtött csokis tejszínt egy csomag habfixáló felhasználásával verjük kemény habbá
- a gesztenyés habból vegyünk ki és tegyünk félre az egyharmadát
A tálra rendezett tortalapot megkenjük a csokis krém kétharmadával. A piskótakorongok felét egyesével belemártogatjuk a meggybefõtt levébe és kirakjuk vele a csokis krém tetejét. Ezt megszórjuk a meggybefõtt felével. A gesztenyés hab felét rásimítjuk majd egy újabb réteg meggylébe mártott piskótakorong jön és a maradék meggybefõtt. Végül beterítjük a második rész gesztenyés habbal és óvatosan ráemeljük a tortalap másik felét.
A tetejére egyenletesen rákenjük a csokis krémet, az oldalát pedig a gesztenyés habbal vonjuk be, ebbõl hagyunk még díszítésre is. Habrózsákat nyomunk rá, egy-egy szem meggyet ültetünk a közepükbe és az áttört gesztenyemasszát is elrendezzük rajta.
Tálalásig néhány órára vagy akár egy napra hûtõbe tesszük, hogy megdermedjen.
Legközelebb a tejszínes gesztenyehabot fogom másképp készíteni. Talán valamilyen pudingos vagy vajas krémmel helyettesítem majd, úgy talán szebben szeletelhetõ változatot tudok kihozni belõle.
Aki viszont szereti a tejszínhabos krémeket, annak mindenképpen ajánlom ezt a változatot, hiszen egy nagyon könnyed sütemény lett a végeredmény.