Meggyes fehércsokimousse torta

2014-07-01

sponsored links



Két barátnõm van, akikkel a barátságunk már vagy húsz éve tart; az egyikükkel, Gabival már egy óvodába is jártunk, arról pedig a blogon is írtam, amikor Gabi esküvõjére bonbonokat készítettünk Edittel. Edit kerek születésnapjára készült a torta, úgyhogy jó sokat gondolkoztam rajta, milyen is legyen. Végül kicsit "feketeerdõsre" vettem az ízvilágot: a málnás tortánál már bevált kakaóbabtöretes kakaós vajas lapok közé fahéjas fehércsokimousse került vörösborban sült, konyakos meggyel jó bõven megpakolva, a tetejére meggyzselét készítettem, az oldalát pedig mintás csokilapokkal raktam körbe. Most pedig van még kb. fél évem kitalálni egy másik tortát Gabi kerek szülinapjára :)

Hozzávalók 20 cm-es tortakarikához:
Vajas lapok (Desszert.Neked receptje alapján):
- 160 g szobahõmérsékletû vaj
- 160 g porcukor
- 160 g tojás (kb. 3 nagyobb tojás)
- 125 g liszt
- 35 g kakaópor
- 3 tk. kakaóbabtöret
Mousse:
- 130 g tej
- 2 tojássárgája
- 1 tk. õrölt fahéj
- 2 lap zselatin
- 200 g fehér csokoládé
- 200 g habtejszín
- kb. 6-8 ek. vörösborban sült konyakos meggy*
- 3-4 ek. a vörösborban sült konyakos meggy levébõl
Meggyzselé:
- 130 g meggypüré (kb. 300 g meggybõl)
- 25 g cukor
- 3 g pektin
Díszítés:
- 100 g étcsokoládé
- 2 csík transzferfólia (nálam 5,5 cm magas)
- színes szalag
- pár szem meggy szárastul

*A vörösborban sült konyakos meggy nagyjából Gesztenye leírása alapján készült elõre: én valamivel csökkentettem a cukor mennyiségét, nádcukrot használtam, egy kis reszelt tonkababbal fûszereztem, és a végén rum helyett konyakkal öntöttem fel.



Elõször a vajas lapokat készítem el. A szobahõmérsékletû vajat a porcukorral egy kézi mixer segítségével kihabosítom. Ezután fokozatosan hozzáadagolom a tojásokat, végül pedig a lisztet és a kakaóport. A masszát három egyenlõ részre osztom. Sütõpapírra 20 cm átmérõjû köröket rajzolok, és erre kenem ki a három lapot. Mindegyiket megszórom egy-egy teáskanálnyi kakaóbabtörettel, majd 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 10 perc alatt megsütöm. Mivel a massza minimálisan terül sütés közben, a tortakarikát ráteszem mindegyik lapra és körbevágom. Hagyom kihûlni.

A mousse-hoz a tojássárgákat kikeverem a fahéjjal, majd hozzáadom a tejet. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besûrítem: maghõmérõn mérve kb. 80 fokig melegítem, illetve akkor jó, amikor már határozottan bevonja a fakanál hátát. Ekkor feloldom benne az elõzõleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat, majd beledobom az apróra vágott fehér csokoládét és egynemûvé keverem. A habtejszínt habbá verem (nem kell teljesen keményre, de legyen tartása), és két részletben a csokis alaphoz forgatom.

Jöhet az összeállítás. Az alsó vajas lap nem kakaóbabtöretes felét kicsit beirdalom, majd meglocsolom a vörösborban sült konyakos meggy levével. Beleteszem a tortakarika aljába, majd ráterítem a mousse felét. A mousse-t jó bõven megszórom a vörösborban sült konyakos meggyel, amit elõzõleg kicsit lecsepegtettem. Erre óvatosan ráteszem a második vajas lapot, amelyet elõtte szintén bevagdostam és meglocsoltam a vörösborban sült konyakos meggy levével. Ráterítem a maradék mousse-t, majd ezt a mousse-réteget is alaposan megszórom vörösborban sült konyakos meggyel. Erre óvatosan ráhelyezem a harmadik vajas lapot, amit szintén meglocsoltam a meggy szirupos levével. Egy éjszakára hûtõbe teszem.

Másnap elkészítem a meggyzselét. Ehhez a meggyet kimagozom, kicsit összerottyantom, hogy elkezdjen levet ereszteni. Ekkor leturmixolom és szitán átpasszírozom, majd kimérem belõle a 130 grammot. A cukrot a pektinnel alaposan elkeverem. A meggypürét csípõsre melegítem (már gõzöljön, de még ne forrjon), és folyamatos keverés mellett hozzáadom a cukros pektint. Ezután egy percig forralom, majd elterítem a torta tetején. Mikor a zselé megdermedt, hajszárítóval körbemelegítem a tortakarikát, és óvatosan lehúzom a tortáról.

A csokilapokhoz mintás transzferfóliát használtam. A fóliából két, kb. 40 cm hosszú és 5,5 cm magas csíkot vágtam ki, ezeket sütõpapírra fektetem. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkenem a két fóliacsíkon. Amikor már kezd behúzni a csokoládé, tehát már nem folyik, óvatosan átemelem a csíkokat egy tiszta sütõpapírra, és késsel kb. 3 cm széles téglalapokra bevagdosom. Tálcán hûtõbe teszem a fóliacsíkokat jó félórára, majd a bevagdosások mentén szépen leválasztom a téglalapokat a fóliáról. Ezekkel rakom körbe  a tortát, majd egy selyemszalaggal rögzítem. Végül pár szem száras meggyet teszek a torta tetejére.



Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2014/07/megg...

sponsored links

Keres?s