Meggyes-diós macskaszem
sponsored links
Gyerekkori süteménnyel jövök ismét - Anyukám receptje által. Évek óta nem sütöttem ezt a sütit, és igazából mindig csak a meggyszezon körül jut eszembe, pedig nyugodtan lehet készíteni az év bármelyik szakában meggybefõttbõl is. Nem mindegyik macskaszem tésztáját szeretem, mert némelyik száraz és morzsalékos... De ezt a receptet nyugodt szívvel ajánlom Nektek, mert különösen finom és puha a tésztája, a dió-meggy párosítás pedig tökéletes. Gyorsan, könnyen elkészül - próbáljátok ki Ti is! Anyukám receptjében még soha nem csalódtam. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg sima liszt
- 2 dkg friss élesztõ
- 1 dl langyos tej
- 5 dkg szobahõmérsékletû vaj (esetleg margarin)
- 5 dkg kristálycukor
- 4 tojássárgája
- kb. 2-4 evõkanál tejföl
A töltelékhez:
- 15 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)
- 30 dkg magozott meggy
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evõkanál kristálycukor
(Ha meggybefõttel készítjük, akkor a cukrok nem kellenek.)
+ a tészta lekenéséhez 1 felvert tojás
Elkészítés:
1. A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztõt 1 csipet cukorral.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztõt a tejjel, végül csak annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhetõ tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se). Nem kell keleszteni, csak addig tesszük félre letakarva, amíg elkészítjük a tölteléket.
3. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, hogy jó kemény legyen. Belekeverjük a darált diót és a reszelt citrom héját is.
4. A magozott meggyet lecsöpögtetjük. Ha friss meggyel készítjük, akkor adunk hozzá egy csomag vanília cukrot és 1 evõkanál kristálycukrot is, összekeverjük.
5. A tésztát 3 egyenlõ részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk mind a hármat. A téglalapok hosszanti oldalának a szélére sorba tesszük a meggyszemeket, ezt a részt feltekerjük a meggyel mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon egy kis rés (mind a három kinyújtott lappal ezt csináljuk). A rudakat sütõpapíros tepsire tesszük egymás mellé (kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megkelnek egy picit). A résekbe töltjük a diós tölteléket, a kimaradó tésztafelületeket pedig megkenjük a felvert tojással.
6. Elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben kb. 12-14 perc alatt megsütjük. (a sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet)
Mivel az egyik kedvenc nyári gyümölcsömmel készül ez a sütemény, a fotóimat is szerettem volna vidám, színes nyáriasra készíteni, ezért tálaltam a halványsárga pöttyös kerámia készletemen - ezáltal igazán vidámra sikerültek a fotók. Ilyen termékek is vannak a webáruházban: www.gabriellawebaruhaza.hu.
- 2 dkg friss élesztõ
- 1 dl langyos tej
- 5 dkg szobahõmérsékletû vaj (esetleg margarin)
- 5 dkg kristálycukor
- 4 tojássárgája
- kb. 2-4 evõkanál tejföl
A töltelékhez:
- 15 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)
- 30 dkg magozott meggy
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evõkanál kristálycukor
(Ha meggybefõttel készítjük, akkor a cukrok nem kellenek.)
+ a tészta lekenéséhez 1 felvert tojás
Elkészítés:
1. A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztõt 1 csipet cukorral.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztõt a tejjel, végül csak annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhetõ tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se). Nem kell keleszteni, csak addig tesszük félre letakarva, amíg elkészítjük a tölteléket.
3. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, hogy jó kemény legyen. Belekeverjük a darált diót és a reszelt citrom héját is.
4. A magozott meggyet lecsöpögtetjük. Ha friss meggyel készítjük, akkor adunk hozzá egy csomag vanília cukrot és 1 evõkanál kristálycukrot is, összekeverjük.
5. A tésztát 3 egyenlõ részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk mind a hármat. A téglalapok hosszanti oldalának a szélére sorba tesszük a meggyszemeket, ezt a részt feltekerjük a meggyel mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon egy kis rés (mind a három kinyújtott lappal ezt csináljuk). A rudakat sütõpapíros tepsire tesszük egymás mellé (kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megkelnek egy picit). A résekbe töltjük a diós tölteléket, a kimaradó tésztafelületeket pedig megkenjük a felvert tojással.
6. Elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben kb. 12-14 perc alatt megsütjük. (a sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet)
Mivel az egyik kedvenc nyári gyümölcsömmel készül ez a sütemény, a fotóimat is szerettem volna vidám, színes nyáriasra készíteni, ezért tálaltam a halványsárga pöttyös kerámia készletemen - ezáltal igazán vidámra sikerültek a fotók. Ilyen termékek is vannak a webáruházban: www.gabriellawebaruhaza.hu.
Jó étvágyat!