Meggyes-diós lepény.
sponsored links
A meggyes sütemények igencsak kedveltek nálunk, így ameddig még van meggy lehetõleg minél többféle süteménybe belekerül. Erre a hétvégére egy finom meggyes-diós lepényt sütöttem, és mondhatom igen nagy sikere van. A tészta egy egyszerû linzer tészta, melynek az egyik felébe reszelt citromhéjat, a másikba pedig kakaót gyúrtam. A töltelékhez a meggyet már elõzõ nap elõkészíthetjük, így lesz ideje kellõen kihûlni, és besûrûsödni. Az omlós tészta, és a szaftos meggyes-diós töltelék nagyon finom együtt, és egy szelet biztosan nem elég belõle.
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
40 dkg liszt
12 dkg kristálycukor
10 dkg zsír (v. 12 dkg vaj)
1 tojás (nagy)
1-2 ek tejföl
1/2 cs sütõpor
csipet só
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 ek holland kakaó
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval és a sütõporral, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellõen morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, adjuk hozzá a tojást és egy evõkanál tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, gyúrás közben adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
A tésztagombócot ezután osszuk el két egyenlõ részre, majd az egyikhez adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a másikhoz pedig a kakaót, és mindegyiket gyors mozdulatokkal gyúrjuk alaposan össze.
A tepsit béleljük ki sütõpapírral, majd nyújtsuk ki a citromos tésztát, és helyezzük bele. (én a sütõpapíron nyújtottam ki, majd egy gyors mozdulattal a papírral együtt átemeltem a tepsibe)
Ezután kanalazzuk rá a darált diót, és az elõzõleg elkészített, és teljesen kihûtött meggyet.
Töltelék hozzávalói:
10-15 dkg darált dió
1 kg kimagozott meggy
15 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk õrölt fahéj
3-4 ek étkezési keményítõ
A meggyet keverjük össze a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy levet engedjen. (akár elõzõ nap is lecukrozhatjuk a meggyet)
Ezután tegyük fel a tûzre, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, az õrölt fajhéjat, majd fõzzük kb. 10 percig.
A keményítõt keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük a forrásban lévõ meggyhez, és kevergetve pár perc alatt fõzzük sûrûre. (nem szabad sokáig fõzni, mert különben egyre hígabb lesz)
Ezután vegyük le a tûzrõl, majd hûtsük ki teljesen mielõtt a tésztára tennénk. (én pl. megfõztem már elõzõ nap, majd a hûtõbe tettem felhasználásig, így jól besûrûsödött)
A tepsiben lévõ tésztát szórjuk meg a darált dióval, majd egyenletesen kanalazzuk rá a teljesen kihûlt meggyet.
Ezután nyújtsuk ki tepsi méretûre a kakaós tésztát, óvatosan helyezzük a meggyes töltelékre, majd villával több helyen böködjük meg.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hûlni, majd a papírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.A tésztája finom omlós a töltelék pedig jó szaftos.