Meggyes csiga kalács
sponsored links
Hozzávalók a kelt tésztához:
50 dkg simaliszt
5 dkg nádcukor
fél kávéskanál só
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
150 ml habtejszín
1 csomag szárított élesztõ
Továbbá: 350 g. meggybefõtt,26 cm-es piteforma
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit pakoljuk bele a kenyérsütõgép üstjébe és válasszuk ki a dagasztó programot,majd bízzuk rá a dagasztást és a kelesztést.
Dagasztógép hiányában a következõ módon készítsük el a tésztát.
Egy nagy tálba mérjük ki a lisztet,a sót,a cukrot.
Az élesztõt egy kevés langyos tejszínbe futtassuk fel egy csipet sóval és egy teáskanál cukorral.
Adjuk hozzá a kimért liszthez és üssük bele a tojásokat ,majd kezdjük el dagasztani.
Kis adagokban dagasszuk bele a maradék tejszínt is.
Dagasszuk tovább addig,amíg a tészta le nem válik a kezünkrõl és elválik az edény falától.
Ekkor takarjuk le egy konyharuhával és tegyük langyos, meleg helyre keleszteni.
Akkor jó a tésztánk,ha duplájára kelt.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett munkafelületre és osszuk három egyenlõ részre.
Mindegyik tésztából sodorjunk egy-egy kb. 40 cm hosszú rudat,majd a kezünkkel lapogassuk szét.
A lecsepegtetett meggybefõtett osszuk el a tésztákon és csipjük össze a tészta szélet a meggyszemek felett.
Az így elkészített rudakat tegyük az olajjal kikent és kissé belisztezett formába,csiga alakban feltekerve.
.
Takarjuk le és meleg helyen kelesszük duplájára.
Felvert tojássárgájával kenjük le a tetejét és a maradék meggyszekeket tegyük a kalács tetejére.
Elõmelegített sütõben,170-fokon süssük szép pirosra.
Díszítsük friss citromfû levelekkel és hogy mutatós legyen tegyünk rá egy pár szem friss epret.