Meggyes cobbler
sponsored links
A meggylekvár fõzésekor kimaradt egy kis meggy, ezért ma meggyes édességet, cobblert (jelentése: szuszter) készítettem belõle. A cobbler a világ talán legegyszerûbb és leggyorsabban elkészíthetõ gyümölcsös pitéje, amit még készakarva sem lehet elrontani, a végeredmény pedig fenomenálisan finom. Amerikai eredetû édesség, jellemzõje, hogy viszonylag sok gyümölcsre kevés tészta kerül, melyet addig kell sütni, amíg az aranybarna ropogós réteg alatt az édes, ragacsos, fortyogó gyümölcs illata be nem lengi a házat. A gyümölcsöket kedvünk és ízlésünk szerint lehet egymással variálni, szinte az összes szezonális gyümölcs, az eper, málna, áfonya, barack, szeder, meggy, cseresznye, körte, ribizli, egres, szilva mind-mind jó hozzá. Ideális nyári desszert, de aki télen is megkívánja fagyasztott gyümölcsbõl elkészítheti.
Elkészítési idõ: 50 perc
Hozzávalók:
tészta:
- 25 dkg liszt
- 1 cs sütõpor
- 5 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1,5 dl habtejszín
- 1 tojás
- csipet só
töltelék:
- 50 dkg magozott meggy
- 1/2 citrom leve
- 2-3 ek barnacukor
- 1 vaníliás cukor
- ízlés szerint fahéj
- 2 ek keményítõ
tetejére:
- 2 ek barnacukor
- mandulapehely
Elkészítése:
- A liszthez hozzáadjuk a sütõport, cukrot és a csipet sót, a felkockázott hideg vajat gyorsan elmorzsoljuk benne.
- A tojást elkeverjük a tejszínnel, a lisztes keverékhez adjuk, tésztát gyúrunk belõle.
- A meggyet egy közepes méretû (kb 20x30 cm) sütõedény aljába öntjük, megszórjuk a cukrokkal, fahéjjal, ráfacsarjuk a citromlevet, végül összekeverjük a keményítõvel.
- Kis közöket hagyva, rákanalazzuk a tésztát a gyümölcsre, mely sütés közben nagyrészt összenõ.
- Tetejét meghintjük barnacukorral és mandulapehellyel
- Elõmelegített sütõben 180 C-on 40-45 percig sütjük.
- Langyosan tálaljuk, tejszínt vagy egy gombóc vaníliafagylaltot is adhatunk mellé.