Meggyes bukta

2014-06-23

sponsored links












Nagyon sokszor megsütöttem már ezt a buktát. A tészta receptje az egyik kedvenc ajándék Rama füzetkémbõl van, ami még a szorgos vonalkód-küldözgetõs idõszakból származik. :) Szeretem ezt a kelt tésztát, mert gyorsan kész van és olyan jópofa, ahogy a kis gyerek-bukták ott ülnek a tepsiben. :D Most, hogy javában tombol a meggyszezon, gondoltam kipróbálom ezzel a gyümölccsel is.






Hozzávalók 20 db buktához:
A tésztához:
5 dkg olvasztott margarin
2,5 dkg friss élesztõ
6 dkg cukor
1,25 dl langyos tej
40 dkg süteményliszt vagy sima liszt
2 db tojás
fél kk. só

A töltelékhez:
40 dkg friss meggy
3 ek. porcukor
fél kk. õrölt fahéj
3 ek. víz
1 púpozott ek. étkezési keményítõ

Olvasztott margarin a kenéshez, porcukor a szóráshoz.

  1. Az élesztõt egy teáskanálnyi cukorral és egy evõkanálnyi liszttel felfuttatjuk a langyos tejben.
  2. A lisztet, sót, cukrot, tojásokat, olvasztott margarint tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt és kézzel összeállítjuk a tésztát. Alaposan átgyúrjuk, majd letakarva ~30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, a porcukorral és fahéjjal együtt lábosba tesszük. Kicsit állni hagyjuk, majd ha már levet eresztett, felforraljuk, de nem fõzzük. Hozzáadjuk a vízzel kikevert étkezési keményítõt, gyorsan elkeverjük, így besûrítjük vele a tölteléket. Levesszük a tûzrõl és hûlni hagyjuk.
  4. A sütõt elõmelegítjük 200 °C-ra. Egy 25x20x6 cm-es tepsit kibélelünk sütõpapírral.
  5. A tésztát lisztezett deszkán ~45x36 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd 20 részre vágjuk. A tésztanégyzetek közepén elosztjuk a tölteléket, majd egyenként kis buktákat formálunk. A tészták sarkait összefogjuk, majd a széleket összedolgozzuk (ez a rész kerül majd alulra). Egyenként körbekenjük õket olvasztott margarinnal, majd a tepsibe sorakoztatjuk a buktákat. A tetejüket is lekenjük margarinnal.
  6. Elõmelegített sütõben ~20-25 perc alatt készre sütjük. Még langyosan meghintjük porcukorral, majd tálaljuk.








Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s