Meggyes-bazsalikomos focaccia

2014-06-26

sponsored links

cseresznyĂ©s focaccia sikere utĂĄn megszĂŒletett a meggyes-bazsalikomos verziĂł, de most nagyobb adagban, mert a mĂșltkor megszĂłltak, hogy kicsit keveset sĂŒtöttem. :)
Az idĂ©n hĂĄlĂĄsak voltak a meggy fĂĄk, mert igaz csak 5 fa van, amibĂ”l egy cigĂĄny meggy Ă©s ehhez megjegyeznĂ©m, hogy a felĂ©t mĂ©g rajta hagytuk, mert meguntuk a szedĂ©st, szĂłval a lĂ©nyeg, hogy közel 60 kg-ot szĂŒreteltĂŒnk. KĂ©szĂŒlt belĂ”lĂŒk 60 ĂŒveg befĂ”tt, a lekvĂĄr fĂ”zĂ©s folyamatban Ă©s mĂ©g meggy likĂ”rnek is maradt bĂ”ven. Egy pĂĄr zacskĂłval ment a mĂ©lyhĂ»tĂ”be is, hogy kĂ©sĂ”bb is tudjunk sĂŒtni finom sĂŒtiket. :)







Meggyes-bazsalikomos focaccia
HozzĂĄvalĂłk (gĂĄz tepsihez):
ElÔ tészta:
150 g tk. tönköly bĂșzaliszt
150 g vĂ­z
2 g Ă©lesztĂ”

TovĂĄbbĂĄ:
200 g teljes kiÔrlésû liszt
100 g BL 55 fehér liszt
10 g Ă©lesztĂ”
1 kk. sĂł
3 ek. extra szûz olívaolaj
150 ml vĂ­z

Tetejére:
2 marĂ©k friss bazsalikom 
400 g magozott meggy
2 ek. nyĂ­rfacukor
1 ek. sötét nådcukor
extra szûz olívaolaj

Elkészítés:
Az elĂ” tĂ©sztĂĄt kĂ©szĂ­tsĂŒk el egy nappal hamarabb. Galuska sĂ»rĂ»sĂ©gĂ» tĂ©sztĂĄt kell, hogy kapjunk, amit lefedve egy ĂŒvegbe szobahĂ”mĂ©rsĂ©kleten hagyjuk mĂĄsnapig.
MĂĄsnap a többi hozzĂĄvalĂłt kimĂ©rjĂŒk egy tĂĄlba, hozzĂĄ adjuk az elĂ” tĂ©sztĂĄt, majd rugalmas, de kicsit lĂĄgyabb tĂ©sztĂĄt dagasztunk belĂ”le. Olajozott kelesztĂ” tĂĄlba hagyjuk duplĂĄjĂĄra kelni.
A gĂĄz tepsit kibĂ©leljĂŒk sĂŒtĂ”papĂ­rral. KezĂŒnket beolajozzuk Ă©s kivesszĂŒk a tĂ©sztĂĄt a tĂĄlbĂłl, majd a tepsi közepĂ©re helyezzĂŒk. SzĂ©thĂșzzuk, prĂłbĂĄljuk meg egyenletesen, hogy sehol se legyen tĂșl vĂ©kony. Takarjuk le Ă©s ismĂ©t kelesszĂŒk 30-35 percig. UjjbegyĂŒnkkel nyomkodjuk meg a tetejĂ©t, majd helyezzĂŒk el jĂł sĂ»rĂ»n a kimagozott meggyet. SzĂłrjuk meg nyĂ­rfacukor Ă©s a nĂĄdcukor keverĂ©kĂ©vel. Bazsalikom levĂ©llel dĂ­szĂ­tjĂŒk, majd a vĂ©gĂ©n locsoljuk meg finoman olĂ­vaolajjal mindenhol.
ElĂ”melegĂ­tett 200°C-os sĂŒtĂ”be 30-35 percig sĂŒssĂŒk. GĂĄz sĂŒtĂ”nĂ©l az utolsĂł 10 percben Ă©rdemes feljebb tenni, Ă­gy nem szĂĄrad ki az alja, a tetejĂ©re pedig finoman rĂĄkaramellizĂĄlĂłdik a cukor.
MiutĂĄn kihĂ»lt, vĂ©kony csĂ­kokra szeljĂŒk Ă©s Ă­gy tĂĄlaljuk.
Reggelire vagy csak ebéd utån egy könnyû levest követÔen igazi nyåri desszert is lehet.








Folytatás a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/06/meggy...

sponsored links

Keres?s