Meggyel töltött tejsavós fánk

2014-04-26

sponsored links

Még tartott a tejsavóm, ezért fánkot is sütöttem vele. Így még sosem próbáltam, de tetszett a tészta.


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 35 dkg tönköly fehér liszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 2 ek olaj
  • 3 ek nyírfacukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 2.5 dl tejsavó
  • 2 dkg friss élesztõ
  • 2 db tojássárgája

Tölteni:
  • 20 dkg meggybefõtt

Elkészítése:

Tészta:

A savót meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztõt egy kevés cukorral, és megkelesztettem.
Minden hozzávalót robotgép üstjébe mértem, és ruganyos tésztát gyúrtam belõlük.
Letakarva fél órát pihentettem a gépben, majd újra átgyúrtam. Kiolajozott kelesztõtálban hûtõbe tettem egy éjszakára. Másnapra legalább két és félszeresére kelt.
Mielõtt a sütés ideje eljött, elõtte egy órával kivettem, hogy szoba hõmérsékletûre engedjen fel.
Lisztezett deszkán kinyújtottam 0,5 cm vékonyra, és 6 cm átmérõjû köröket vágtam ki belõle pogácsaszaggatóval.

Tölteni:

Egy-egy körre 3 szem lecsepegtetett meggyet fektettem, és letakartam egy másik tésztalappal.
A széleit összecsipkedtem, hogy ne essen ki a meggy. Ekkor már csak 10 percet kelesztettem, hogy ne áztassa el a meggy.

160 fokos bõ olajban mindkét oldalát fedõ alatt megsütöttem. Konyhai törlõn leitattam a felesleges olajat róla. Tálalásnál meghintettem házi vaníliás porcukorral.

Szerencsére attól, hogy kicsit kinyílt az oldala, a meggy nem esett ki, nem folyt ki a leve és sütés után sem jött szét a két lap. 
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

Folytats a blogon ... evinenikulinariskalandozasai.blogspot...

sponsored links

Keres?s