Meggyel töltött tejsavós fánk
sponsored links
Még tartott a tejsavóm, ezért fánkot is sütöttem vele. Így még sosem próbáltam, de tetszett a tészta.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg tönköly fehér liszt
- 15 dkg rétesliszt
- 2 ek olaj
- 3 ek nyírfacukor
- 1 csipet só
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 2.5 dl tejsavó
- 2 dkg friss élesztõ
- 2 db tojássárgája
Tölteni:
- 20 dkg meggybefõtt
Elkészítése:
Tészta:
A savót meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztõt egy kevés cukorral, és megkelesztettem.
Minden hozzávalót robotgép üstjébe mértem, és ruganyos tésztát gyúrtam belõlük.
Letakarva fél órát pihentettem a gépben, majd újra átgyúrtam. Kiolajozott kelesztõtálban hûtõbe tettem egy éjszakára. Másnapra legalább két és félszeresére kelt.
Mielõtt a sütés ideje eljött, elõtte egy órával kivettem, hogy szoba hõmérsékletûre engedjen fel.
Lisztezett deszkán kinyújtottam 0,5 cm vékonyra, és 6 cm átmérõjû köröket vágtam ki belõle pogácsaszaggatóval.
Tölteni:
Egy-egy körre 3 szem lecsepegtetett meggyet fektettem, és letakartam egy másik tésztalappal.
A széleit összecsipkedtem, hogy ne essen ki a meggy. Ekkor már csak 10 percet kelesztettem, hogy ne áztassa el a meggy.
160 fokos bõ olajban mindkét oldalát fedõ alatt megsütöttem. Konyhai törlõn leitattam a felesleges olajat róla. Tálalásnál meghintettem házi vaníliás porcukorral.
Szerencsére attól, hogy kicsit kinyílt az oldala, a meggy nem esett ki, nem folyt ki a leve és sütés után sem jött szét a két lap.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.