Meggybefõtt tartósítószer nélkül - meggybefõtt télire
sponsored links
Már nagyon készültünk az én drága feleségemmel a meggybefõzésre, de valahogy itt, Budapesten a piacokon a meggy ára nem volt éppen barátinak nevezhetõ. Aztán egyik nap arra lettem figyelmes, hogy a munkahelyemtõl nem messze egy sörsátor alatt zöldségeket és gyümölcsöket árulnak. Amikor jobban szétnéztem, akkor vettem észre, hogy gyönyörû, nagy szemû meggyet árul kilónként 350 forintért, de sikerült úgy megállapodnunk, hogy ha egyszerre megveszek 10 kg-ot, akkor 300 Ft/kg áron megkapom. Hát így is tettem, megvettem egy egész rekesszel (10 kg).
Annyira finom meggy volt, hogy azt elképzelni sem lehet. Siettem is haza vele, mert az én drága feleségem akkor már az elõkészületeket végezte: elpakolt a konyhapultról, kimosta az üvegeket és a tetõket, tisztába tette, és megetette a kilenc hónapos gyermekünket, stb. Így lett, hogy idén tizenöt üveg meggybefõttet sikerült eltennünk, ami nekünk hármunknak bõven elég lesz a télre. Ezzel amúgy nagyon nagy szerencsénk volt, mert egy igen kedves ismerõsünk felajánlotta, hogy náluk megszedhetjük a meggyfát, de amikor éppen ott lett volna az ideje a szedésnek, sehogy sem akart összejönni rá egy fél nap szabadidõ, így az annak ellenére, hogy nagyon vártuk már, elmaradt (ennek ellenére is szeretnénk megköszönni neki a felajánlást, a többi nem rajta múlott). És akkor jött a véletlen, hogy rátaláltam a fent említett árusra... :-)
Hozzávalók 10 db 720 ml meggybefõtthöz:
- 5 kg szép, nagy szemû meggy
- kristálycukor
- csapvíz
- nátrium benzoát (opcionális)
Meggybefõtt elkészítése:
Az elsõ lépés - lévén befõzésrõl van szó - az üvegek és a fedelek (lapkák) forró vizes, mosogatószerrel történõ elmosása- Ezt követõen öblítsük át alaposan õket, és hagyjuk maguktól megszáradni. Nagyon fontos, hogy ne törölgessük el õket, hiszen akkor nem kívánatos kórokozókat juttathatnánk az üvegekbe. Amíg száradnak, kezdjük el megtisztítani a meggyet. Szárazzuk le, majd alaposan mossuk meg. Aki akarja, magozza ki, mi maggal együtt tettük el. Amint ezzel megvagyunk, tegyünk oda egy lábasba vizet forrni. Amíg a víz felforr, kezdjük el az üvegeket megtölteni a meggyel. Minden üveget rakjunk nyakig úgy, hogy menet közben néha kocogtassuk óvatosan az asztalhoz, hogy minél több férjen bele. Nekünk átlagosan 49-52 dkg meggy (magozatlanul) fért az üvegekbe (ellentétben a boltban kapható meggybefõttekkel, amelyeknek a lével együtt is csak 35 dkg a töltõ tömegük). Ha megvagyunk vele, akkor jöhet a cukrozás. Minden üvegbe tegyünk három evõkanál kristálycukrot.
Mire ezzel végzünk, bizonyára felforrt a víz is. Egy teljesen tiszta merõkanállal kezdjük el szedni a forró lét az üvegekbe, majd lazán tegyük rájuk a lapkákat. Még ne zárjuk le. Vegyünk egy lábast, amibe belefér több üveg is, majd az aljára terítsünk le egy konyharuhát. Tegyünk annyi üveget a lábasba, amennyi belefér, majd körülötte is töltsük fel forró vízzel. Tegyük oda melegíteni, és amikor már az üvegekben is gyöngyözik a lé, akkor szorosan zárjuk rá a tetõt, vegyük ki a lébõl, és tegyük egy napra takarók közé dunsztolódni. Ezt a folyamatot végezzük el a többi üveggel is. Másnap a dunsztból kivéve mehetnek a kamrapolcra.
Akinek nincs lehetõsége/helye/ideje a dunsztolással járó macerákhoz, és nem ódzkodik a tartósítószerektõl, az kihagyhatja a dunsztolást (itt kérek meg mindenkit elõre, hogy hagyjuk a "ha tartósító nélküli recept, akkor mit keres benne ez a rész" címû megjegyzésektõl. A recept alapvetõen tartósítószermentes, csak megemlítjük, hogy azzal is el lehet készíteni). Õk a forró vizes lábasból való kivétel után tegyenek egy késhegynyi nátrium benzoátot az üvegekbe, majd jól zárják rá a tetõt.
De amennyiben lehetõségünk van rá, készítsük befõttjeinket (is) tartósítószerek nélkül. Mindenkinek kellemes meggybefõzést kívánunk. :-)
Mire ezzel végzünk, bizonyára felforrt a víz is. Egy teljesen tiszta merõkanállal kezdjük el szedni a forró lét az üvegekbe, majd lazán tegyük rájuk a lapkákat. Még ne zárjuk le. Vegyünk egy lábast, amibe belefér több üveg is, majd az aljára terítsünk le egy konyharuhát. Tegyünk annyi üveget a lábasba, amennyi belefér, majd körülötte is töltsük fel forró vízzel. Tegyük oda melegíteni, és amikor már az üvegekben is gyöngyözik a lé, akkor szorosan zárjuk rá a tetõt, vegyük ki a lébõl, és tegyük egy napra takarók közé dunsztolódni. Ezt a folyamatot végezzük el a többi üveggel is. Másnap a dunsztból kivéve mehetnek a kamrapolcra.
Akinek nincs lehetõsége/helye/ideje a dunsztolással járó macerákhoz, és nem ódzkodik a tartósítószerektõl, az kihagyhatja a dunsztolást (itt kérek meg mindenkit elõre, hogy hagyjuk a "ha tartósító nélküli recept, akkor mit keres benne ez a rész" címû megjegyzésektõl. A recept alapvetõen tartósítószermentes, csak megemlítjük, hogy azzal is el lehet készíteni). Õk a forró vizes lábasból való kivétel után tegyenek egy késhegynyi nátrium benzoátot az üvegekbe, majd jól zárják rá a tetõt.
De amennyiben lehetõségünk van rá, készítsük befõttjeinket (is) tartósítószerek nélkül. Mindenkinek kellemes meggybefõzést kívánunk. :-)