Medvehagymával töltött koszorú
sponsored links
Beindult a medvehagyma szezon. Sajnos a piacon ma láttam árusokat, akik hatalmas dobozokban tövestõl szedett medvehagymát árultak, egészen elképedtem rajta. Valószínûleg a szomszédos országból voltak, de akkor is, miért kell tövestõl kiszedni a földbõl, egyszerûen nem értem.
A medvehagyma szezon rövid, érdemes kihasználni.
Az idei szezont egy péksüteménnyel kezdtem. Azt nem mondom, hogy pikk-pakk meg van, de megéri az a kis macera, mert nagyon finom és nagyon mutatós a végeredmény. Ezek a péksütemények ugyanis tölteléket rejtenek, nem a tésztájukba van keverve a medvehagyma.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 2 tk. só
- 0,5 dl olaj
- 1 tojás
- 15 dkg joghurt
- kb. 2 dl víz
- 3 dkg friss élesztõ
Töltelék:
- 6 dkg vaj
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 kisebb csokor medvehagyma
Tetejére:
- 1 tojás
- nigella mag
Kenyérsütõgép (vagy dagasztógép) üstjébe mérjük az összes hozzávalót. Közepesen kemény tésztát dagasztunk.
Amikor kész a dagasztás a tésztát kelesztõtálba tesszük és 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a tölteléket. A szoba hõmérsékletû vajhoz adjuk a részelt sajtot és a finomra aprított medvehagymát. Alaposan elkeverjük.
Belisztezzük a deszkát vagy a munkalapot és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Elfelezzük és az egyik darabot visszagyúrjuk, félretesszük.
A másik darabból egy kb. 30 cm széles, 3 mm vastag téglalapot nyújtunk.
A szélére vékony csíkban teszünk a medvehagymából, majd felhajtjuk és tekerünk rajta egyet. Végül egy pizzavágóval levágjuk. A levágott darabot kissé megsodorjuk.
Két-két rudat összefonunk.
karika formára igazítjuk és sütõpapírral bélelt tepsire fektetjük.
Amikor az elsõ tésztánk elfogyott, a másikat is téglalap formára nyújtjuk és ugyanígy elkészítjük a töltött rudakat.
Összesen 15-16 darab lesz, három tepsin fér el.
A koszorúkat 20 percig kelni hagyjuk, majd lekenjük egy egész, felvert tojással és megszórjuk hagymavirág (nigella) maggal. Helyette használhatunk szezámmagot vagy fekete szezámmagot is.
Amíg a péksütemények kelnek a sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
A megkelt koszorúkat 20 perc alatt szép pirosra sütjük.