Medvehagymás tojásragu lepénnyel
sponsored links
A hús nélkülisége miatt kicsit böjti, a medvehagymával kicsit tavaszi, a tojással pedig talán kicsit húsvéti ez az étel. A tojásragu saját találmány, semmi különös nincs benne, talán a medvehagymát leszámítva. A krumplilepény receptjét pedig egy kedves ismerõstõl kaptam, és csak dicsérni tudom, nagyon-nagyon finom. El tudjátok képzelni a juhtúrós-burgonyás ízt a ropogós mandulalapokkal? :) Isteni finom, legközelebb pedig ki fogom próbálni kicsit nagyobbra és vékonyabbra lapítva, ropogósabbra sütve. :) A recept megjelent a Kifõztük Magazin márciusi számában is, sok sikert hozzá!
Hozzávalók:a lepényekhez:
- 1 kg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 tojás
- 8 dkg liszt
- 12 dkg juhtúró
- 5 dkg szeletelt mandula
- só, õrölt bors, õrölt szerecsendió
a tojásraguhoz:
- 4 evõkanál olaj
- 3 evõkanál liszt
- 4 dl erõleves
- 1,5 dl fõzõtejszín (vagy tej)
- só, õrölt bors, cukor
- 1 kis csokor medvehagyma
- 30 fürjtojás (vagy 8 tyúktojás)
- A krumplit megtisztítottam, megmostam, kockákra vágva sós vízben puhára fõztem.
- Leszûrtem, burgonyanyomón áttörtem és tálcán szétterítve hagytam kicsit hûlni.
- Amikor kézmelegre hûlt, hozzáadtam a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, az enyhén felvert tojásokat, a lisztet, a morzsolt juhtúrót és a szeletelt mandulát.
- Ízesítettem sóval, õrölt borssal és õrölt szerecsendióval, egynemû masszává dolgoztam össze és hagytam pihenni.
- A raguhoz a szokott módon keményre fõztem a fürjtojásokat, majd megpucoltam és félbevágtam õket.
- Az olajat felhevítettem, rászórtam és megpirítottam benne a lisztet.
- Felengedtem az erõlevessel és a tejszínnel, felforraltam, majd kis lángon fõztem tovább.
- Ízesítettem sóval, õrölt borssal és kevéske cukorral, beleszórtam a megtisztított és falatnyi darabokra vágott/tépett medvehagymaleveleket.
- Végül a félbevágott tojásokat is hozzáadtam, finoman kevergetve egy-két percig még fõztem.
- A burgonyás masszából 8 gombócot készítettem, kicsit ellapítva tenyérnyi lepényekké formáltam õket és kevés olajon mindkét oldalukat ropogós pirosra sütöttem.
- A medvehagymás tojásragut a juhtúrós krumplilepényekkel tálaltam.