Medvehagymás, tejfölös minibagett

2014-03-23

sponsored links

Megkezdõdött a medvehagyma szezon, megjelent a tavasz elsõ hírnöke.
A néphagyomány úgy tartja amikor a medve kijött a barlangjából tavasszal, az elsõ amit megpillantott ez a növény volt. Szervezetének tisztítására a mély téli álomból elrágcsálta a zöld levelet és így vágott neki az erdõnek. Innen ered a neve is.
Ismét a konyhába került ez a csodálatos és jótékony fûszernövény. Felhívnám a figyelmét minden nagyvárosban élõnek, hogy rendszeresen fogyassza, amíg csak lehet. Ólommentesítõ hatása miatt tisztítja a szervezetünket a városi ólomszennyezõdéstõl. Télire is el lehet tenni, apróra vágva olíva olajban vagy akár a mélyhûtõbe nejlon zacskóba csomagolva.

1


Hozzávalók

tészta:
50 dkg liszt

12,5 g élesztõ (1/4 friss élesztõ)

2 dl tej

1 dl víz

2 ek lenmag õrlemény

2 ek tökmag

kenéshez:

2 ek tejföl

3 szál medvehagyma apróra vágva

só, bors

A medvehagymát és a tejfölt keverjük össze, sózzuk, borsozzuk.

A tészta hozzávalóiból dagassz puha tésztát, akkor van kész, ha elválik az edény falától és szépen hólyagosodik, valamint teljesen sima lesz. A tészta minõsége és állaga nagyban függ a liszt minõségétõl. Ezért, ha valaki úgy érzi kicsit ragad a tészta akkor adjon még hozzá lisztet, ismét dagassza át, ameddig szép sima nem lesz.

Dagasztás után kelesszük legalább 60 percig.

Kelesztés után, anélkül, hogy összetörnénk a szép leveles tésztát, kicsit lapítsuk ki a kezünkkel és osszuk zsemle nagyságú egyforma darabokra.

Minden darabot kicsit ellapítunk és feltekerjük a hosszabb felénél, mint a rétest. Zsírpapírral ellátott tepsibe helyezzük, egymás mellé sorban. A tetejüket egy éles késsel hosszanti irányban mélyen bevágjuk.

Ismét kelesszük letakarva meleg helyen 25 perig. 25 perc múlva a tetejüket kenjük meg a tejfölös medvehagymával a vágott résekbe gazdagon adagolva.

200 fokos sütõben süssük szép aranybarnára, ropogósra.

IMG_5453


Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/03/23/med...

sponsored links

Keres?s