Medvehagymás, tejfölös minibagett
sponsored links
Megkezdõdött a medvehagyma szezon, megjelent a tavasz elsõ hírnöke.
A néphagyomány úgy tartja amikor a medve kijött a barlangjából tavasszal, az elsõ amit megpillantott ez a növény volt. Szervezetének tisztítására a mély téli álomból elrágcsálta a zöld levelet és így vágott neki az erdõnek. Innen ered a neve is.
Ismét a konyhába került ez a csodálatos és jótékony fûszernövény. Felhívnám a figyelmét minden nagyvárosban élõnek, hogy rendszeresen fogyassza, amíg csak lehet. Ólommentesítõ hatása miatt tisztítja a szervezetünket a városi ólomszennyezõdéstõl. Télire is el lehet tenni, apróra vágva olíva olajban vagy akár a mélyhûtõbe nejlon zacskóba csomagolva.
Hozzávalók
tészta:
50 dkg liszt
12,5 g élesztõ (1/4 friss élesztõ)
2 dl tej
1 dl víz
2 ek lenmag õrlemény
2 ek tökmag
kenéshez:
2 ek tejföl
3 szál medvehagyma apróra vágva
só, bors
A medvehagymát és a tejfölt keverjük össze, sózzuk, borsozzuk.
A tészta hozzávalóiból dagassz puha tésztát, akkor van kész, ha elválik az edény falától és szépen hólyagosodik, valamint teljesen sima lesz. A tészta minõsége és állaga nagyban függ a liszt minõségétõl. Ezért, ha valaki úgy érzi kicsit ragad a tészta akkor adjon még hozzá lisztet, ismét dagassza át, ameddig szép sima nem lesz.
Dagasztás után kelesszük legalább 60 percig.
Kelesztés után, anélkül, hogy összetörnénk a szép leveles tésztát, kicsit lapítsuk ki a kezünkkel és osszuk zsemle nagyságú egyforma darabokra.
Minden darabot kicsit ellapítunk és feltekerjük a hosszabb felénél, mint a rétest. Zsírpapírral ellátott tepsibe helyezzük, egymás mellé sorban. A tetejüket egy éles késsel hosszanti irányban mélyen bevágjuk.
Ismét kelesszük letakarva meleg helyen 25 perig. 25 perc múlva a tetejüket kenjük meg a tejfölös medvehagymával a vágott résekbe gazdagon adagolva.
200 fokos sütõben süssük szép aranybarnára, ropogósra.
A néphagyomány úgy tartja amikor a medve kijött a barlangjából tavasszal, az elsõ amit megpillantott ez a növény volt. Szervezetének tisztítására a mély téli álomból elrágcsálta a zöld levelet és így vágott neki az erdõnek. Innen ered a neve is.
Ismét a konyhába került ez a csodálatos és jótékony fûszernövény. Felhívnám a figyelmét minden nagyvárosban élõnek, hogy rendszeresen fogyassza, amíg csak lehet. Ólommentesítõ hatása miatt tisztítja a szervezetünket a városi ólomszennyezõdéstõl. Télire is el lehet tenni, apróra vágva olíva olajban vagy akár a mélyhûtõbe nejlon zacskóba csomagolva.
Hozzávalók
tészta:
50 dkg liszt
12,5 g élesztõ (1/4 friss élesztõ)
2 dl tej
1 dl víz
2 ek lenmag õrlemény
2 ek tökmag
kenéshez:
2 ek tejföl
3 szál medvehagyma apróra vágva
só, bors
A medvehagymát és a tejfölt keverjük össze, sózzuk, borsozzuk.
A tészta hozzávalóiból dagassz puha tésztát, akkor van kész, ha elválik az edény falától és szépen hólyagosodik, valamint teljesen sima lesz. A tészta minõsége és állaga nagyban függ a liszt minõségétõl. Ezért, ha valaki úgy érzi kicsit ragad a tészta akkor adjon még hozzá lisztet, ismét dagassza át, ameddig szép sima nem lesz.
Dagasztás után kelesszük legalább 60 percig.
Kelesztés után, anélkül, hogy összetörnénk a szép leveles tésztát, kicsit lapítsuk ki a kezünkkel és osszuk zsemle nagyságú egyforma darabokra.
Minden darabot kicsit ellapítunk és feltekerjük a hosszabb felénél, mint a rétest. Zsírpapírral ellátott tepsibe helyezzük, egymás mellé sorban. A tetejüket egy éles késsel hosszanti irányban mélyen bevágjuk.
Ismét kelesszük letakarva meleg helyen 25 perig. 25 perc múlva a tetejüket kenjük meg a tejfölös medvehagymával a vágott résekbe gazdagon adagolva.
200 fokos sütõben süssük szép aranybarnára, ropogósra.