Medvehagymás salátakrémleves tojásos túróspuliszka-gombóccal
sponsored links
Kissé továbbgondolt, újított "kiadása" a hagyományos salátaleves- túrós puliszka párosnak.
Medvehagymás salátakrémleves tojásos túróspuliszka-gombóccal
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg salátalevél, 3 szál újhagyma, 3 szál új fokhagyma, 1 csokor medvehagyma, 2 dl tejszín, só, citromlé, 3-4 evõkanál olaj; a gombóchoz: 1,5 dl víz, 3-5 dkg kukoricadara, 10 dkg juhtúró, 3 fõtt tojás, 1 nyers tojássárgája, 4-5 evõkanál zsemlemorzsa, bors, bõ olaj.
Elkészítése: A salátát és a medvehagymát alaposan megmossuk, az újhagymát és fokhagymát megtisztítjuk. A fokhagymát és az újhagymát felaprítjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az összevágott vagy összetépkedett salátát, néhányszor átforgatjuk a hagymás olajon, majd fölöntjük 2-3 pohár vízzel, megsózzuk, és fedõ alatt fõzzük kb. 10 percig. Amikor a saláta összeesett, hozzáadjuk a durvára darabolt medvehagymát, és összeturmixoljuk. Végül fölöntjük a tejszínnel, vízzel tetszés szerint hígítjuk, és jól kiforraljuk. Sóval és citromlével ízesítjük. A gombóchoz fölforraljuk a vizet, kissé megsózzuk, majd állandóan kavargatva belefõzzük a kukoricadarát. Hagyjuk langyosra hûlni, borssal fûszerezzük, majd hozzáadjuk a villával összetört juhtúrót, a finomra reszelt tojást, a nyers tojássárgáját, illetve annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható masszát kapjunk belõle. Diónyi gombócokká formáljuk. Bõ olajban hirtelen aranybarnára sütjük.
Ebben a formában a húsvéti asztal finom, különleges levese is lehet.