Medvehagymás-sajtos stangli
sponsored links
Sajnos tavaly lekéstem a medvehagymaszezont, bár sikerült hagymás növényeket beszerezni, amit a kertbe el is ültettünk. Már kezdenek életre kelni, de még nagyon pici növénykék. Szerencsére a Tesóm a munkahelye melletti vásárcsarnokból vásárolt jó pár csokorral nekem és így már el is készíthettem az elsõ finomságot. A sajtos stanglit nagyon kedveli a család, most ezt ízesítettem a medvehagymával. Már a sütés alkalmával ínycsiklandozó illat lengte be a konyhát. A fokhagymát amúgy is imádom. Nagyon különleges, aromás péksütemény lett belõle. A tetején a sajt ropog, a bélzete puha. Kiváló reggeli harapnivaló.
Hozzávalók 6 stanglihoz:
Tésztához:
- 1 kis csokor medvehagyma (kb. 15 szál)
- 50 dkg liszt
- 7 dkg trappista sajt
- 2 tk só
- 2,7 dl tej
- 3 dkg élesztõ
- 1 tk cukor
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg margarin
Tetejére:
- 1 felvert tojás
- 7-8 dkg trappista sajt
A megtisztított, lecsöpögtetett medvehagyma leveleit vékony csíkokra vágjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót, a medvehagymát és jól összekeverjük.
Az élesztõt a cukorral felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben, majd a liszthez adjuk a tojás sárgájával, a margarinnal együtt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 6 egyenlõ részre osztjuk.
Gombócokat formázunk, hagyjuk pihenni 10 percet, majd egyenként ovális lappá nyújtjuk.
Majd a hosszabbik oldaláról feltekerjük, mint a bejglit.
A hajtás szélét a stangli oldalához csípjük, ezt a részt alulra fordítjuk.
A két végét kicsit összenyomjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk, távolabb egymástól, mert még nõni fognak.
A stangli forma kialakításáért a tészták tetejét kicsit lelapítjuk, a végeket kicsit csúcsosítjuk.
Hagyjuk 45 percet kelni.
Egy egész tojást felverünk, lekenjük a stanglikat, majd megszórjuk bõven reszelt sajttal.
200 fokra elõmelegített sütõben 15 perc alatt barnára sütjük.
Rácson hagyjuk kihûlni.