Medvehagymás-sajtos péksütemény
sponsored links
Még tart a medvehagyma szezon, szóval érdemes kipróbálni. Nagyon intenzív, nagyon illatos, nagyon finom. Medvehagyma helyett bazsalikommal, snidlinggel is megér egy próbát!
Hozzávalók:
- 20 dkg kenyérliszt
- 2 dl langyos víz
- 1 tk. cukor
- 1 dkg friss élesztõ
A hozzávalókat alaposan elkeverjük, lefedjük és legalább 4-6 órára (de akár 10-12 órára is) magára hagyjuk.
Ezután hozzáadunk még:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg tk. tönkölylisz
- 2 tk. só
- 3 ek. olaj
- 150 g joghurt (vagy kb. 1 dl tej)
Kenyérsütõgép vagy dagasztógép segítségével bedagasztjuk a tésztát. A kenyértésztánál kissé lágyabb, de semmi esetre sem ragacsos tésztát készítünk.
Kelesztõtálba tesszük, letakarjuk és 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Amíg kel összeállítjuk a tölteléket.
- kis csokor medvehagyma
- 5-6 dkg puha vaj
- kb. 10 dkg reszelt sajt
A medvehagymát finomra aprítjuk és a puha vajhoz adjuk. Beletesszük a reszelt sajtot is, és jól elkeverjük.
A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és körülbelül fél cm vastag, 40 cm széles téglalap formára igazítjuk. A téglalapközepére egy mélyedést nyomunk, így könnyebb lesz a tésztát félbehajtanunk. Lehet kézzel, vagy egy vastagabb fakanál nyelével is készíteni. A tölteléket rákenjük a tészta felére:
A töltelék alatt a tészta szélét megkenjük kevés vízzel, így a széle össze fog majd kelni. Félbehajtjuk és egy éles késsel 8 egyforma darabba vágjuk:
A darabokat kissé széthúzzuk, hogy ne tudjanak összekelni. letakarjuk és kb. 30 percig kelni hagyjuk.
Amíg kelnek egy nagyobb tepsit kibélelünk sütõpapírral.
A sütõt elõmelegítjük 200 fokra, az aljába bekészítünk egy fém edényt.
A megkelt tésztákat óvatosan átemeljük a tepsire, úgy, hogy a vágott, töltelékes felével felfelé nézzenek:
A tepsit a forró sütõbe toljuk, a bekészített edénybe beleöntünk 2 dl forró vizet, a sütõ ajtaját azonnal becsukjuk.
Sütési idõ kb. 25-30 perc. A forró vizes fém edényt 15 perc után kivesszük a sütõbõl.
A péksüteményeket rácson hûtjük ki.