Medvehagymás quinoa fasírt
sponsored links
Mióta megszületett G. (ennek már 5 hete), azóta nagyon kevés idõm van a fõzésre. Szerencsére sok segítséget kapok a mamáktól, és dédiktõl, de mivel másik fiam, B. már 3 éves lesz, foglalkozni kell vele, például gyakran szeretne a konyhapulton ücsörögni, és igényli is a közös fõzést velem. Ilyenkor kitalálok valami gyorsan elkészíthetõ finomságot, amit együtt összegyúrunk és kisüthetünk. A quinoa erre kiváló alapanyag, mindketten szeretjük, és nagyszerû vegetáriánus burger készíthetõ belõle. A quinoa egyike azon kevés gabonaféléknek, amelyek a teljes értékû fehérjéhez szükséges összes esszenciális aminosavat tartalmazzák. Zöldfûszerekkel keverve kitûnõ étel készíthetõ belõle, és hidegen, melegen vagy forrón is fogyasztható. Többféle módon is el lehet készíteni (például salátában). Ez a medvehagymás quinoa fasírt nagyon könnyen elkészíthetõ, ízletes fogás. A fasírtokat medvehagymával ízesítettem. Citromot, sajtot kevertem még hozzá. Frissen a legfinomabb, de 2-3 napig dobozban, hûtve is eltartható.
Recept:
125 g quinoa, átmosva, megfõzve
20 g medvehagyma, megtisztítva, megszárítva, felaprítva
fél vöröshagyma, megpucolva, felaprítva
1 tojás, felverve
70 g reszelt parmezán, vagy más sajt reszelve
30-40 g zsemlemorzsa
só és bors
fél citrom leve
Olaj a sütéshez
1. A quinoát dupla mennyiségû vízben addig fõzöm, amíg megpuhul (kb. 10 perc) majd kihûtöm. Az összes hozzávalót (az olaj kivételével) összekeverem, várok kicsit, amíg a morzsa magába szívja a nedvességet. Közepes méretû labdákat formázok, majd kilapítom kicsit õket.
2. Teflonserpenyõben egy-két evõkanál olajat melegítek közepes lángon, és a fasírtokat kisütöm, mindkét oldalát kb. 3-3 percig, vagy ameddig szép aranybarna lesz. Kb. 12 darab közepes méretû fasírt lesz belõle.
Eredeti recept: www.theguardian.com