Medvehagymás pogácsa
sponsored links
Leveles volt, eldõlt, ropogott, ugyanakkor foszlós volt. Ritkán vagyok elégedett a "végtermékkel" de tegnap az voltam. Nem lehetett abbahagyni az evését.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
- 4 dkg élesztõ
- 1,5 dl-nyi tej
- 1 kávéskanál cukor
- 3-4 evõkanál tejföl
- 1 lapos evõkanál só
- 25 dkg vaj
- 1 kis csokor medvehagyma
- 1 tojás a megkenéséhez
A meglangyosított tejben a cukorral és egy pici liszttel felfuttattam az élesztõt. Összegyúrtam a liszttel, a sóval és a tejföllel. Közepesen lágy tésztát kaptam. A tej és a tejföl mennyisége pontosan nem határozható meg. Eredetileg 1 dl-nyit langyosítottam meg, és 3 evõkanál tejfölt tettem bele, de kissé keményebb volt a tészta, mint gondoltam, így mindkettõbõl került még hozzá egy kicsi.
A tésztát fél cm vékonyságú téglalapra nyújtottam, és az almareszelõn át ráreszeltem a vajat (amit elõtte bedugtam egy kicsit a fagyasztóba) úgy, hogy egyenletesen terítse be, aztán rászórtam az apróra összevagdalt medvehagymát, és feltekertem, mint egy bejglit. 20 perc pihenési idõközökkel ezt háromszor ismételtem meg. Mindig az elõzõ irányra merõlegesen tekertem. Az utolsó pihenés után 2 cm vastagra nyújtottam, 2,5 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszúrtam, és a nagy gáztepsire 6x6 db-os alakzatban raktam ki. Azért ilyen ritkán, hogy legyen helyük eldõlni. Mindegyik tetejét megkentem felvert tojással. Sajtot közös megegyezéssel nem tettünk rá, de persze jól mutatott volna rajta.
KB. 210 fokon 10-11 perc alatt sültek szép pirosra. 98-an voltak.