Medvehagymás-parmezános kenyérke
sponsored links
Végre medvehagyma szezon... és szerencsére most viszonylag olcsó 1-1 csokor a piacon belõle. Nagyon szeretjük azt a kellemesen enyhe fokhagymás ízét épp ezért elõszeretettel használom többféle ételhez. Ha többet veszek általában felaprítom, majd dobozban lefagyasztom. Jó is azt elõvenni, amikor már sehol nem lehet kapni.
Vasárnap van és gyönyörû tavaszi idõ várható. Úgy döntöttünk, hogy kicsit kiruccanunk és kirándulunk egyet. Útravalónak gondoltam, hogy elkészítem ezt a medvehagymás-parmezános kenyérkét. Magát a tészta receptjét Szani konyhájában láttam (pampuska), amit egy kicsit átdolgozva készítettem el.
Hozzávalók: 40 dkg liszt 2 dl meleg tej, 1 ek cukor, 2,5 dkg élesztõ, 1-1,5 tk só, 2 ek provence-i fûszerkeverék, 8-9 levélnyi medvehagyma felaprítva, 2 ek reszelt parmezán, 2 ek olaj, kevés meleg víz
A cukros meleg tejben felfuttatjuk az élesztõt. Eközben a lisztet átszitálom beleteszem a sót, parmezán és az aprított medvehagymát. A felfutott élesztõt a tejjel együtt a közepébe öntöm, hozzáadom az olajat is majd elkezdem dagasztani. Akkor jó, amikor a tészta az edény falától már elválik. Lisztezett deszkán letakarva nagyjából 45 percig kelesztem, lehet kicsit tovább is.
Újra átdagasztom majd kisebb gombócokat formálok belõle. Egy kerek formát kiolajozok ezekbe teszem a gombócokat. További 15 percig hagyom pihenni õket, ezután elõmelegített sütõben 175 fokon kb. 20 percig sütöm. Kiveszem a sütõbõl és a kenyeret még megkenem az alábbi keverékkel: 1 ek tejföl, 1 ek olaj, 3-4 csepp citromlé... mehet még bele fokhagyma is, ezt én kihagytam, mert a tésztában amúgy is megtalálható a fokhagyma íze medvehagyma formájában.
Reggelire ettük medvehagymás túrókrémmel és kolbásszal.