Medvehagymás krumplispogácsa/Kartoffel-Pogatschen mit Bärlauch
sponsored links
Az idei elsõ csokor medvehagyma így végezte...
Hozzávalók:
1/2 kg liszt (én most 80 % búza- és 20 % köleslisztet használtam)
1/4 kg fõtt krumpli
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1/4 kg vaj
3 dkg élesztõ
1 dl tej
1 dkg cukor
1 csokor medvehagyma
só
1 tojás
A langyos, cukrozott tejben az élesztõt felfuttatom. A lisztet, a megtisztított, áttört fõtt krumplit, a tojássárgákat, a tejfölt, sót, a puha vajat (én most felolvasztottam) a felfuttatott élesztõvel alaposan összedolgozom. Lefedve, meleg helyen fél órát pihentetem. Ezalatt a megmosott és lecsepegtetett medvehagymát csíkokra vágom. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtom, megszórom a medvehagyma felével. A hosszabbik végétõl kezdve feltekerem, háromba összehajtom (bal harmadát felhajtom a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig a tészta alá). Kissé lenyomkodom és fél órát pihenni hagyom. Ezután újra kinyújtom és a maradék medvehagymát is elosztom rajta. Az elõzõekhez hasonlóan összehajtogatom és megint hagyom fél órát nyugton. Ezután kb. 2 cm vastagra kinyújtom, éles késsel a tetejét bekockázom, lisztbe mártogatott, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrom. Sütõpapírral bélelt tepsire helyezem õket, tetejüket megkenem a felvert tojással és elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. 15 perc alatt készre sütöm.
Zutaten:
500 g Mehl
250 g Kartoffeln
2 Dotter
1 dl Sauerrahm
250 g Butter
30 g Germ
1 dl Milch
10 g Zucker
1 Bund Bärlauch
Salz
1 Ei
Die Kartoffeln waschen, 15-20 Minuten kochen, anschließend pellen und warm durch die Kartoffelpresse drücken. Hefe in (lauwarm) Milch hineinbröckeln, auflösen und auflaufen lassen. Hefemilch mit Kartoffeln, Mehl, Salz, Butter, Dotter und Sauerrahm zu einem glatten Teig verkneten. Zugedeckt am warmen Ort ca. 30 Minuten gehen lassen. Bärlauch waschen und gut abtropfen lassen, in feine Steifen schneiden.
Den Teig auf einer bemehlten Arbeitsfläche gut 1 cm dick ausrollen. Die Hälfte von Bärlauch gleichmäßig auf dem Teig verteilen. Von der breiten Seite her aufrollen, dreifach falten (von links bis zur Mitte, dann rechte Seite nach links über alles), 30 Minuten ruhen lassen. Dann den Teig wieder 1cm dick ausrollen, den restlichen Bärlauch auf dem Teig verteilen, wieder falten, 30 Minuten ruhen lassen.
Dann ca. 2 cm dick ausrollen, mit einen scharfen Messer eine Karomuster einritzen. Mit dem verquirltem Ei bestrichen und mit einen runden Form ausstechen. Im Backofen (180 Grad vorgeheizt) ca. 15 Minuten goldgelb backen.
Hozzávalók:
1/2 kg liszt (én most 80 % búza- és 20 % köleslisztet használtam)
1/4 kg fõtt krumpli
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1/4 kg vaj
3 dkg élesztõ
1 dl tej
1 dkg cukor
1 csokor medvehagyma
só
1 tojás
A langyos, cukrozott tejben az élesztõt felfuttatom. A lisztet, a megtisztított, áttört fõtt krumplit, a tojássárgákat, a tejfölt, sót, a puha vajat (én most felolvasztottam) a felfuttatott élesztõvel alaposan összedolgozom. Lefedve, meleg helyen fél órát pihentetem. Ezalatt a megmosott és lecsepegtetett medvehagymát csíkokra vágom. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtom, megszórom a medvehagyma felével. A hosszabbik végétõl kezdve feltekerem, háromba összehajtom (bal harmadát felhajtom a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig a tészta alá). Kissé lenyomkodom és fél órát pihenni hagyom. Ezután újra kinyújtom és a maradék medvehagymát is elosztom rajta. Az elõzõekhez hasonlóan összehajtogatom és megint hagyom fél órát nyugton. Ezután kb. 2 cm vastagra kinyújtom, éles késsel a tetejét bekockázom, lisztbe mártogatott, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrom. Sütõpapírral bélelt tepsire helyezem õket, tetejüket megkenem a felvert tojással és elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. 15 perc alatt készre sütöm.
***
Für diese Spezialität braucht man ein bisschen Zeit. Sie schmecken am besten frisch, am allerbesten lauwarm.Zutaten:
500 g Mehl
250 g Kartoffeln
2 Dotter
1 dl Sauerrahm
250 g Butter
30 g Germ
1 dl Milch
10 g Zucker
1 Bund Bärlauch
Salz
1 Ei
Die Kartoffeln waschen, 15-20 Minuten kochen, anschließend pellen und warm durch die Kartoffelpresse drücken. Hefe in (lauwarm) Milch hineinbröckeln, auflösen und auflaufen lassen. Hefemilch mit Kartoffeln, Mehl, Salz, Butter, Dotter und Sauerrahm zu einem glatten Teig verkneten. Zugedeckt am warmen Ort ca. 30 Minuten gehen lassen. Bärlauch waschen und gut abtropfen lassen, in feine Steifen schneiden.
Den Teig auf einer bemehlten Arbeitsfläche gut 1 cm dick ausrollen. Die Hälfte von Bärlauch gleichmäßig auf dem Teig verteilen. Von der breiten Seite her aufrollen, dreifach falten (von links bis zur Mitte, dann rechte Seite nach links über alles), 30 Minuten ruhen lassen. Dann den Teig wieder 1cm dick ausrollen, den restlichen Bärlauch auf dem Teig verteilen, wieder falten, 30 Minuten ruhen lassen.
Dann ca. 2 cm dick ausrollen, mit einen scharfen Messer eine Karomuster einritzen. Mit dem verquirltem Ei bestrichen und mit einen runden Form ausstechen. Im Backofen (180 Grad vorgeheizt) ca. 15 Minuten goldgelb backen.