Medvehagymás krumplisaláta
sponsored links
Hivatalosan is elindult a medvehagyma szezon. Ennek nagyon örülök, mert nagy rajongója vagyok ezeknek a zöld levélkéknek! Olvasd el egy korábbi írásomat arról, hogy röviden mit is kell tudni errõl a növényrõl! Akik még csak most ismerkednek a medvehagymával, azoknak jó szívvel ajánlom ezt a fogást! Egy kis bevezetés. Könnyen szerethetõ klasszikus krumplisaláta egy csipet rafinériával. Húsok mellé köretként remek társítás. Ez az összeállítás a mi változatunk, de mindenki a saját jól bejáratott receptjében cserélje ki a hagymát medvehagymára.
Elkészítési idõ: 30 perc + hûtés
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg fõzni való burgonya (Csomagoláson "A" jelzés; fajták pl.: Somogyi sárga kifli, cherie, agata...)
1/2 csokor medvehagyma (ízlés szerint)
1 nagy pohár tejföl (375 g)
2 ek. mustár
15 dkg majonéz
6 ek. citromlé
2 ek. méz
só
A burgonyákat megmossuk és tiszta vízben héjastól feltesszük fõni. Körülbelül azonos méretûek legyenek a krumplik, hogy azonos idõben fõjenek meg. Kb. 20-30 percet vesz igénybe, de mindenképpen szúrjuk meg egy késsel ellenõrzésképpen a burgonyát. Ha könnyen beleszalad a kés, akkor levehetjük, leöntjük róla a forró vizet és felengedjük hideg vízzel. Majd meghámozzuk a szemeket.
Én egy kicsit mindig hagyom hûlni a fõtt, megtisztított krumplit. Így könnyebb vágni. Felkockázom tetszõleges méretûre (nálunk kb. 1,5 x 1,5 cm). Enyhén megsózzuk az egészet.
A medvehagymát finomra aprítjuk és hozzáadjuk az elõzõekhez.
Már csak az öntet elkészítése marad hátra. Mi azt szeretjük, ha nem száraz, így tetemes adag öntet készül mindig! A tejfölt, a mustárt, a majonézet, a citromlevet és a mézet alaposan összekeverjük és óvatosan összeforgatjuk a medvehagymás krumplival.
Fogyasztás elõtt a hûtõbe tesszük és hidegen tálaljuk!