Medvehagymás kockák
sponsored links
Napokban láttam meg ezt a receptet Neanál és tovább olvasva Nea bejegyzését kiderült hogy az eredeti recept Viki blogjáról való. Érdemes mindkettõjüknél átolvasni a receptet , mert mind két oldalon több hasznos információt tudhatunk meg a receptrõl.
Én feleztem az adagot és reszelt sajt helyett finomra darabolt sajtot használtam a tésztába és most ezt a lecsökkentett receptet írom le nektek, amibõl kb 30-35 db kockám lett.
Nagyon finom és kezelhetõ tésztánk lesz, érdemes kipróbálni, csak ajánlani tudom:))
Nea ,Viki! - köszönöm a receptet:))
Hozzávalók :
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 teáskanál só
2 nagyobb tojássárgája
10 dkg szeletelt trappista sajt finomra összevágva,
1 deci tej- ( amiben csipetnyi cukor és 2 dkg élesztõt felfuttatunk )
19 dkg tejföl
plusz 10 dkg reszelt parmezán sajt , de lehet trappista is kockák tetejére
Fél csomag kb 10 db nagyobb levél medvehagyma finomra összevágva
Elkészítése :
A lisztet a sóval és a margarinnal összemorzsoljuk egy nagyobb tálban.
A tojássárgájákat, tejfölt sajtot és a felfuttatott élesztõt a tejben hozzáadjuk a liszthez és szép sima tésztát gyúrunk össze belõle.
Ezután letakarjuk egy konyharuhával és 20 percig pihentetjük.
Közben összevágjuk nagyon finomra a medvehagymánkat.
Pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk ki a tésztát és az összevágott medvehagyma felét egyenletesen rányomkodjuk a tészta tetejére.
- majd elkezdjük hajtogatni, elõször a tészta felsõ részét hajtsuk be félig magunk felé.
- majd az alsó tésztánk részét ráhajtjuk
- ezután a tésztánk baloldalát behajtjuk félig
- és erre ráhajtjuk a tésztánk jobb oldalát és megfordítjuk
Tojásfehérjével lekenjük a tetejüket és én reszelt parmezánsajtba mártottam bele és szilikonos sütõpapírral kibélelt tepsire raktam õket kissé egymástól távol.
Elõmelegített sütõben 180-fokon kb 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütési idõ sajnos mindenkinél más-más , mert függ a sütõ fajtájától!
A végeredmény egy nagyon guszta finom medvehagymás pogácsa, ami szerintem frissen a legfinomabb !
A medvehagyma jótékony hatásairól ezen a linken olvashattok nálam :))
Én feleztem az adagot és reszelt sajt helyett finomra darabolt sajtot használtam a tésztába és most ezt a lecsökkentett receptet írom le nektek, amibõl kb 30-35 db kockám lett.
Nagyon finom és kezelhetõ tésztánk lesz, érdemes kipróbálni, csak ajánlani tudom:))
Nea ,Viki! - köszönöm a receptet:))
Hozzávalók :
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 teáskanál só
2 nagyobb tojássárgája
10 dkg szeletelt trappista sajt finomra összevágva,
1 deci tej- ( amiben csipetnyi cukor és 2 dkg élesztõt felfuttatunk )
19 dkg tejföl
plusz 10 dkg reszelt parmezán sajt , de lehet trappista is kockák tetejére
Fél csomag kb 10 db nagyobb levél medvehagyma finomra összevágva
Elkészítése :
A lisztet a sóval és a margarinnal összemorzsoljuk egy nagyobb tálban.
A tojássárgájákat, tejfölt sajtot és a felfuttatott élesztõt a tejben hozzáadjuk a liszthez és szép sima tésztát gyúrunk össze belõle.
Ezután letakarjuk egy konyharuhával és 20 percig pihentetjük.
Közben összevágjuk nagyon finomra a medvehagymánkat.
Pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk ki a tésztát és az összevágott medvehagyma felét egyenletesen rányomkodjuk a tészta tetejére.
- majd elkezdjük hajtogatni, elõször a tészta felsõ részét hajtsuk be félig magunk felé.
- majd az alsó tésztánk részét ráhajtjuk
- ezután a tésztánk baloldalát behajtjuk félig
- és erre ráhajtjuk a tésztánk jobb oldalát és megfordítjuk
- alálisztezünk egy kicsit és letakarva pihentetjük 10 percet.
Pihentetés után , újra kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra és a tészta tetejére rányomkodjuk a maradék medvehagymánkat és újból megismételjük az elõbb leírt hajtogatási módszert.
A második hajtogatás után ismét pihentetjük 10 percet.
Pihentetés után kinyújtjuk a tésztánkat, kb ujjnyi vastagságúra és félujjnyi széles csíkokra vágjuk fel, majd felkockázzuk.
Tojásfehérjével lekenjük a tetejüket és én reszelt parmezánsajtba mártottam bele és szilikonos sütõpapírral kibélelt tepsire raktam õket kissé egymástól távol.
Elõmelegített sütõben 180-fokon kb 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütési idõ sajnos mindenkinél más-más , mert függ a sütõ fajtájától!
A végeredmény egy nagyon guszta finom medvehagymás pogácsa, ami szerintem frissen a legfinomabb !
A medvehagyma jótékony hatásairól ezen a linken olvashattok nálam :))