Medvehagymás kalács nem csak húsvétra

2014-04-20

sponsored links

Elõször is kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek! Nem telhet el húsvét kalács nélkül. Én most ezekkel a rendhagyó példányokkal készültem. Az alapötlet a Kifõztük magazin idei húsvéti számában található és az Ízeskalandok blog alkotója fejébõl pattant ki. Mivel nálam az édes kalács inkább a lekvárhoz passzol, mint a sonkához, amikor a család kalácssütést kért tõlem, akkor eszembe jutott ez a medvehagymás változat. Különösen, hogy kaptunk egy adag olívaolajban eltett medvehagymát.


Hozzávalók egy nagyobb, vagy két kisebb kalácshoz:

400 g liszt (ebbõl kb. 100 g teljes kiõrlésû)
1 dl joghurt
1 dl tej
1 kockacukor (nálam nád)
fél kocka élesztõ
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
4 evõkanál olíva olaj
medvehagyma ízlés szerinti mennyiségben (nálam 3 evõkanál az eltett masszából, de aprított medvehagymából is hasonló mennyiséget tudok elképzelni)
1 tojás a kenéshez

Az élesztõt a kockacukorral langyos tejben felfuttatjuk. Ha kenyérsütõgéppel dagasztunk, akkor a joghurtot, az olajat (vagy az olajjal elkevert medvehagymát, ha valakinek nem helybõl eltett medvehagymája van), a medvehagymát, a sót és a szódabikarbónát a kenyérsütõgép üstjébe tesszük. Majd a liszt következik, végül a felfutott élesztõ. Dagasztóprogrammal összedolgoztatjuk a tésztát, majd a kikapcsolt gépben hagyjuk a duplájára kelni.
Természetesen kézzel is dagaszthatunk. A kimért liszthez adjuk a felfutott élesztõt és az összes többi hozzávalót és jó alaposan összedagasztjuk, amíg rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
Három egyenlõ gombócra osztjuk a tésztát, kicsit hosszabb kígyókat sodrunk belõlük, mint amekkora kalácsot (vagy kalácsokat) akarunk, majd összefonjuk õket és a fonott kalácskákat kiolajozott sütõformába tesszük (én egy egyszerû kis egyszemélyes sütõtálat és egy hagyományos doboz-kenyérformát használtam). Langyos vízzel megkenjük õket és egy negyed órát kelesztjük. Ezalatt elõmelegítjük a sütõt 180 fokra. Lekenjük tojással a kalácsok tetejét és a forró sütõben kb fél óra alatt készre sütjük. A sütõbõl kivéve még egy kb. 5 percet konyharuhával letakarjuk, majd langyosan már kínálhatjuk is.

Jól kísérte a húsvéti hidegtálat.

Folytats a blogon ... edeskonyha.blogspot.com/2014/04/medve...

sponsored links

Keres?s