Medvehagymás kalács
sponsored links
Szentül megfogadtam, hogy május elsején nem sütök semmit, pihi lesz. Nem így alakult természetesen, a citromtortán kívül még egy kalácssütés is becsúszott, mivel vesztemre pakoltam a mélyhûtõben, és észrevettem, hogy van még medvehagymám. Errõl eszembe jutott, hogy láttam egy nagyon gyors és egyszerû receptet itt. Nem hezitáltam sokat, álltam is neki a finomságnak. Isteni finom reggeli lett belõle!
Medvehagymás kalács
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 2 dkg élesztõ
- 1 tk sütõpor
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 dl natúr joghurt
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 1 kisebb csokor medvehagyma
- 1 tojás a kalács tetejére
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt, hagyjuk felfutni.
A medvehagymát és az olajt összeturmixoljuk, elkeverjük a joghurttal és az élesztõs keverékkel.
A lisztet egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a sütõport. Hozzáadjuk a medvehagymás elegyet és bedagasztjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, langyos hely, duplára kelesztés.
Lisztezett felületen három rudat sodrunk a tésztából, összefonjuk õket, vajazott, lisztezett püspökkenyérformába tesszük, és 15 percig kelesztjük. Ezután 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, kb. fél óra alatt készre sütjük (tûpróba!).
Ha kihûlt, szeleteljük, kedvünk szerinti feltétellel fogyasztjuk (részemrõl sajtkrém és bazsalikomos retekkompót, de kinek mi tetszik).
Jó étvágyat!