Medvehagymás hússal töltött, egész nyúl
sponsored links
Hozzávalók :
1,5 - 2 kg konyhakész egész nyúl
30 dkg darált sertéscomb
10 -15 db medvehagyma levél vékony csíkokra felszeletelve
1 db tojás
Ízlés szerint : só, bors
Sütéshez:
3 deci gréfutos sör
kb 1 evk narancsos mustár
kb 2-3 olvasztott vaj
1 szál bazsalikom
1 szál rozmaring
3-4 cikk fokhagyma
egy kisebb csokor metélõhagyma
Hozzávalók a Sült ,Töltelékhez :
10 zsemle
12 db tojás
1 fej vöröshagyma finomra vágva
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld finomra vágva
1 csomag sütõpor
ízlés szerint , só bors, kevés olaj
Elkészítése :
A nyulat kívül -belül jól besózzuk és 20 percig állni hagyjuk szobahõmérsékleten.
Közben elkészítjük a húsos tölteléket.
A darált húst összekeverjük a medvehagymával a tojással ás ízlés szerint fûszerezzük sóval, borssal.
Elõhozzuk a besózott nyulat és a hasába töltjük a húsos masszánkat.
Jól összetûzzük hústûvel, vagy erre a célra kapható cérnával összevarrjuk a nyílást.
Egy jénai sütõ edénybe fektetjük és minden oldalát bekenjük vajjal és narancsos mustárral.
Ráöntjük a sört, borsozzuk és mellé rakjuk a friss zöld fûszereket.
Egy alufóliával letakarva Elõmelegített ( nálam 7 gáz ) 200-220 fokos sütõben pároljuk kb 40 percig
Amikor puha a hús, levesszük a fóliát és a levével többször locsolgatva szép pirosra sütjük.
Mivel darált hússal töltöttem meg a nyulat, ezért köretnek sült tölteléket készítettem hozzá.
Tölteléket én is és sokan mások is hasonló mennyiségû és arányú hozzávalókból készítjük, DE Zsuzsa pluszba rak bele egy csomag sütõport is!
Kíváncsi voltam hogyan viselkedik a sütõpor a töltelék tésztájában és meg kell hogy mondjam tökéletes laza , puha töltelékünk lesz tõle.
Úgy gondolom hogy átveszem ezt a szokást Zsuzsától és ha sült tölteléket fogok készíteni mindig fogok bele rakni sütõport is.
A töltelék készítése :
A zsemléket vízbe áztatjuk egy pár pillanatra és jól kinyomkodjuk.
Belerakjuk egy nagyobb tálba.
A hagymát az olajon megfuttatjuk és ráöntjük a zsemlékre.
Jól összekeverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet és a tojásokat.
Ízlés szerint sózzuk , borsozzuk és belekeverjük a sütõport.
Egy nagyobb vagy két kisebb kenyér sütõ formát zsírral jól kikenjük és zsemlemorzsával jól beszórjuk inden oldalát és beleöntjük a töltelékünket.
Elõmelegített sütõben készre sütjük.
Akkor jó ha beleszúrunk egy vékony pengéjû kést és nem ragad már rá a töltelék.
Amikor langyosra hûlt, kiborítjuk a formából és felszeleteljük , majd a hús mellé kínáljuk , vajas krumplipüré társaságában.
Jó étvágyat !