Medvehagymás gyökérkenyér
sponsored links
Gyakran és már elég rég óta sütöm ezt a rusztikusan kinézõ, istenien ropogós kérgû, de puha bélzetû kenyeret, nem is tudom miért nem került fel eddig a blogra. Most pótolom a mulasztást és mivel ismét itt a medvehagyma szezon, így ma az is került bele. Gyakorlatilag 5 perc munka van vele, viszont lassú kelesztéssel készül, így bizony ki kell várni az idõt a megfelelõ eredmény eléréséhez. Én mindig elõzõ este készítem el a tésztát és rögtön egy zárható fedelû mûanyag dobozban dolgozom össze az alapanyagokat, így nem kell külön edényt sem összekoszolni hozzá. Készítettem már sima lisztbõl, kenyérlisztbõl és keverve is, de az a tapasztalatom és a család véleménye is, hogy akkor a legfinomabb ízû, ha csak kenyérlisztet használok. Tölthetjük bármivel, amit szeretünk, pl: olajbogyóval, aszalt paradicsommal, pirított hagymával, zöld fûszerekkel, különbözõ magvakkal, dióval is, de ha csak a töltetlen alap változatot készítjük el, azért is rajongani fognak, akik megkóstolják. Frissen, langymelegen, jó ropogósan fogyasztva az igazi.
Medvehagymás gyökérkenyér
2 darab
Hozzávalók:
- 50 dkg BL80 kenyérliszt (lehet sima (BL-55) liszt is vagy vegyesen 1/2-1/2 arányban)
- 5 gramm(!) porélesztõ (vagy 20 gramm friss)
- 2 tk só (kb 12-16 gramm, ízlés szerint)
- 1 kk cukor
- 1-2 ek olívaolaj
- 4 dl langyos víz
- 10-12 medvehagyma levél
- Egy mély tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, porélesztõt, cukrot és az olívaolajat.
- A vizet is hozzáöntjük, de egy keveset visszatartunk belõle, lehet, hogy nem fog kelleni az egész, annyit öntünk hozzá, hogy elkeverve a lisztszemek mindenütt jól átnedvesedjenek, ne legyen benne száraz rész.
- Sûrû, ragacsos, galuskaszerû tésztát kapunk, amit nem kell kidolgozni.
- Letakarva, huzatmentes helyen - én a hideg sütõbe szoktam betenni - 10-12 órát kelesztjük.
- A tésztát alaposan lisztezett felületre öntjük, a tetejét is jócskán meglisztezzük, mert nagyon ragad, nehéz vele dolgozni, kicsit átgyúrjuk, majd ketté osztjuk.
- Mindkét darab tésztát kézzel téglalap alakúra egyengetjük, megszórjuk a felcsíkozott medvehagymával.
- A téglalap sarkait behajtogatjuk a tészta közepe felé, majd hosszabbik felénél feltekerjük, mint a bejglit szokás.
- A két végét ellentétes irányba néhányszor megcsavarjuk, ekkor kapja meg jellegzetes formáját, amit hagyhatunk csak egyenesen is vagy gyökérszerûen girbe-gurbára formázzuk.
- Óvatosan átemeljük szilikonos sütõpapírral bélelt tepsire, letakarva addig kelesztjük, míg a sütõ bemelegszik.
- A sütõt elõmelegítjük 220°C-ra.
- Amikor a sütõ bemelegedett betoljuk a tepsit és a sütõ aljába 5-6 darab nagyobb jégkockát dobunk, hogy gõz keletkezzen és a párában szépen feljöjjenek a kenyerek.
- A sütési idõ kb 40-50 perc, de sütõfüggõ!
- Félidõben nézzünk rá és ha nagyon pirulna a külseje, akkor mérsékeljük a tüzet 190-200°C-ra.
- Rácsra tesszük, tetejét megspricceljük kevés hideg vízzel, hogy még ropogósabb legyen, hagyjuk langyosra hûlni.