Medvehagymás gyökérkenyér
sponsored links
Ismét gyökérkenyeret sütöttem, amit most egy kis medvehagymával ízesítettem. Kívül ropogós, belül puha és ízletes. Remek reggelire való kenyérke. Hozzá egy kis vaj, friss zöldségek, némi száraz kolbász és már igazán jól kezdõdik a nap.
Hozzávalók 2 kenyérhez:
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 2 púpos kk só
- 4 dl víz
- 2 dkg friss élesztõ
- 1 tk cukor
- 3 ek olaj
- 1 kis csokor medvehagyma (kb. 15 nagyobb szál)
Egy nagy tálba öntjük a lisztet, a sót. A meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk az élesztõt, rászórjuk a cukrot, elkavarjuk, és a liszthez adjuk az olajjal együtt.
Egy fakanál segítségével átkavarjuk, nem szükséges dagasztani, csak épp addig kavarni, míg a liszt átnedvesedik.
Letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órát pihenni.
A medvehagymát alaposan megtisztítjuk, lecsöpögtetjük, leitatjuk róla a vizet és vékony csíkra vágjuk.
Erõsen lisztezett felületre borítjuk a tésztát.
Ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyomkodjuk lisztes kézzel.
Megszórjuk a medvehagymával.
Ahogy a pogácsát szoktuk, összehajtogatjuk. A tetejét lefelé hajtjuk, az alsó részt felfelé, a bal szélét középre, majd rá a jobb szélét.
Letakarva kb, 1 órát hagyjuk kelni.
Kettévágjuk. Egyenként téglalap alakúra elnyomkodjuk.
A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük.
Mindkét vége felõl megcsavarjuk, ettõl kapja majd a jellegzetes formáját.
Sütõpapírral bélelt nagyobb tepsibe fektetjük.
Kb. 20 percet hagyjuk még kelni, míg a sütõ bemelegszik.
A sütõbe célszerû egy vízzel teli edényt helyezni, így lesz a kenyérnek ropogós héja.
A bemelegedett sütõben 200 fokon 45 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihûlni.