Medvehagymás csavart
sponsored links
Gyönyörû, zsenge medvehagyma levelek borítják már az erdõt, így itt az ideje az elsõ medvehagymás finomságnak! Ez a szuper, sós ropogtatnivaló még ellenállhatatlanabb a friss medvehagymás pestótól.
A márciusi tél kicsit kitolta a szezont és meg is tépázta a kibújt medvehagymaleveleket, de az igazi tavasz beköszöntével mégis szép nagyra nõttek:) Irány tehát az erdõ és gyûjtsetek minél többet ebbõl a finomságból, míg el nem kezd virágozni, ami a jó idõnek köszönhetõen már nagyon közel van. A saját kezûen szerzett zsákmányból ezután már bármi lehet, jobbnál-jobb recepteket találhattok itt is, de akár ezt a csodaszép pestos csavart ropogtatnivalót is elkészíthetitek belõle!
Hozzávalók
Tészta:
- 2,5 dkg élesztõ
- 1,5 dl langyos víz
- fél tk. cukor
- 25 dkg liszt
- fél tk. só
- 1,5 dkg vaj
Medvehagyma pesto-hoz:
- egy nagy marék friss medvehagyma
- 1 púpos ek. mandula pehely
- 1 ek. olivaolaj
- só és frissen õrölt bors ízlés szerint
1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A langyos vízbõl kimérünk 0,5 dl-t, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztõt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
- Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a vajat, végül a felhabosodott élesztõt, valamint a maradék langyos vizet.
- Elkezdjük dagasztani, amíg el nem válik a tál oldalától.
- Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A pesto-hoz a megmosott és lecsepegtetett medvehagymát, az olajat, és a mandulát ízlés szerinti mennyiségû sóval és borssal aprítógépben krémesre aprítjuk.
- Kelesztés után a tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk.
- Megkenjük a pestoval.
- Rövidebb oldalán félbevágjuk és az így kapott két tésztacsíkot külön-külön, rövidebb oldala mentén szorosan feltekerjük.
- A kapott két vékony, hosszú tekercset elõször középen két-két darabra vágjuk, majd az így kapott 4 tekercset ismét megfelezzük középen. Így 8 kicsi tekercset kaptunk.
- A kis tekercseket egy éles késsel hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik oldalán maradjon kb. 1 cm. Óvatosan szétnyitjuk.
- Az így kapott két szálat egymással szorosan összecsavarjuk, végeiket kicsit össze is nyomkodjuk. Ugyanígy járunk el a maradék 7 kis tekerccsel is.
- A csavart rudacskákat sütõpapírral bélelt sütõlapra sorakoztatjuk és 20 percet kelesztjük sütés elõtt.
- Sütés elõtt megkenjük enyhén felvert tojáss al.
- 200 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 15-18 perc alatt aranybarnára sülnek.