MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA

2014-04-09

sponsored links











Minden évben eluralkodik a gasztro-blogokban a medvehagyma õrület... Idén magával sodort engem is. Pogácsát sütöttem belõle, mert az olyan trendi. Még sosem sütöttem, de nagyon jól passzolnak ezek a fokhagyma ízû levelek a pogácsa kelt tésztájával. Két éve a Bakonyban, idén a zöldségesnél "szedtem"... Nagyon finom volt egy bögre hideg tejjel. A receptért köszönet Csak a Puffin-nak.


Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 25 dkg vaj, 3 dkg friss élesztõ, 1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2 púpozott kávéskanál só, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 1 csokor medvehagyma levél. Lekenéshez: 1 tojás sárgája. 


Legjobb este begyúrni, és másnap kisütni... A langyos tejben felfuttatjuk az élesztõt a cukorral. A lisztet a sóval és a vajjal elmorzsoljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztõt, a tejfölt, és a tojássárgákat. Összegyúrjuk. Lefóliázzuk és egy éjszakára a hûtõbe tesszük pihenni. Másnap a medvehagyma szárait levágjuk, leveleit lemossuk és apróra vágjuk. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk, rászórjuk a hagyma felét és feltekerjük, mint a bejglit. A rúd két végét kicsit benyomkodjuk, hogy a hagymalevelek ne jöjjenek ki, és egyik végét felülre, a másikat pedig aláhajtjuk. 20 percig pihentetjük.
Kivesszük a hûtõbõl, újra kinyújtjuk, rászórjuk a hagymalevél másik felét, és ismét feltekerjük, hajtjuk, hûtõben pihentetjük. A végén a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdossuk és pogácsákat szaggatunk ki belõle. Kivajazott vagy sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, kb. fél óráig pihentetjük, közben a sütõt 200 C fokra elõmelegítjük. A tetejét a tojás sárgájával lekenjük, és addig sütjük, míg a teteje szép sárga nem lesz.








Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s