MEDVEHAGYMÁS-HÚSOS PITE FETÁVAL
sponsored links
húsos pite fetával |
Megint alkottam egy abbahagyhatatlan finomságot. Azt hiszem felkerül a családi étlapra. Igaz, most még csak szárított medvehagyma került bele, de hamarosan frissel is elkészülhet. Imádtuk, egy narancsos salátával kísérve, fenséges ebéd vagy vacsora, és annyira klassz volt, hogy a szabadban fogyaszthattuk el .
Hozzávalók
töltelék
50 dkg sertés-marha darált
1/4 zeller
1 sárgarépa
12 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom
1 dl száraz rozé
2 evõkanál olíva
1 k.k. római kömény
1 szál rozmaring
1 t.k. szárított görög oregánó
1 k.k. bazsalikom
2 e.k. chili szósz
1, 5 t.k. só
1 k.k. cukor
tészta
40 dkg liszt ( nálam tönköly búza)
1 csomag szárított medvehagyma
1 tojássárgája
20 dkg margarin
1 t.k. só
3 e.k. szénsavas, hideg víz
20 dkg feta sajt
Elkészítés
A tészta hozzávalóit tedd egy tálba, a víz kivételével és gyorsan próbáld meg összedolgozni, elõször a vajat morzsolgasd el a liszttel, aztán borítsd ki egy deszkára. Ez a tészta mindig úgy néz ki, hogy azt hiszed sosem áll össze, de nyugi, mert össze fog. Elvileg a víz sem kéne hozzá, de az könnyít a dolgodon és a tésztának is jót tesz. Óvatosan 1 kanálnyit adj hozzá, gyúrjad és ha kell, akkor még adj hozzá egy keveset.
Ügyelj arra, hogy hideg legyen minden alapanya és ne dolgozd ki nagyon alaposan. Amikor úgy néz ki, hogy kezd összeállni, akkor hagyd abba a gyúrást.
Egy folpackba bugyoláld be, majd pihentesd a hûtõben.
Amíg pihen készítsd el a tölteléket.
Olíván dinszteld meg a hagymát, adj hozzá oregánót, római köményt és cukrot, majd borítsd rá a húst és pirítsd le. Közben egy nagyobb lyukú reszelõn reszeld hozzá a zöldségeket és a fokhagymát és pirítsd együtt.
Sózd, borsozd, adj hozzá egy ág friss rozmaringot, kis bazsalikomot, majd öntsd fel a rozéval.
Amikor elforrt a bor, add hozzá a hámozott és aprított paradicsomot a chili szószt és a zöldborsót.
Fõzd addig, amíg a ragu leve elpárolog a maradék pedig besûrûsödik, majd kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges és zárd el a tüzet alatta.
Az alaposan lehûtött tésztát oszd 2/3 és 1/3 részre és nyújtsd ki kerekre.
Egy piteformát vajaz ki, majd egyenletesen helyezd el benne a 2/3 részbõl kinyújtott lapot. A peremen túllógó felesleges tésztát vágd le.
180 fokos sütõben vakon süssed 10 percet.
Az elõsütött pitét töltsd meg a raguval, morzsold rá a fetát.
Majd borítsd be a vékonyabbik tésztával.
Szurkáld meg egy késsel, hogy a gõz tudjon távozni, majd told vissza a sütõbe és 35 perc alatt süsd készre.
A szeleteléssel várni kell, mert forrón nem lehet szépen vágni.
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog