Medvehagymakrém télire ? tartósítószer nélkül
sponsored links
Szeretjük a medvehagymát, mert finom és egészséges. Minden évben várom a medvehagyma szezonját, mert egyszerûen imádom azt a különleges zöldes fokhagymás ízt. A blogunknak is többször volt már fõszereplõje ez a roppant egészséges növény. Készítettünk már belõle medvehagymás savóitalt, illetve medvehagymás kefirkrémet, de még a medvehagymaszár kovászolását is kipróbáltuk.
Ezúttal arra gondoltam, az egyéb zöldségkrémeink mintájára magát a medvehagymát próbálom meg eltenni télire, hogy azt az év bármely szakában fel tudjam használni bármilyen célra, bármilyen étel ízesítésére. Nem bántam meg, hogy nekifogtam, mert egy kimondottan finom, ízletes és gusztusos medvehagymakrém lett az eredmény, amellyel bármilyen ételt bátran ízesíthetünk, de akár szendvicsfeltétként is használhatjuk...
Ezúttal arra gondoltam, az egyéb zöldségkrémeink mintájára magát a medvehagymát próbálom meg eltenni télire, hogy azt az év bármely szakában fel tudjam használni bármilyen célra, bármilyen étel ízesítésére. Nem bántam meg, hogy nekifogtam, mert egy kimondottan finom, ízletes és gusztusos medvehagymakrém lett az eredmény, amellyel bármilyen ételt bátran ízesíthetünk, de akár szendvicsfeltétként is használhatjuk...
Hozzávalók a medvehagymakrémhez:
- friss medvehagyma
- konyhasó
Medvehagymakrém elkészítése:
Az elkészítés nagyon egyszerû. A medvehagymát a szár részekkel együtt zöldségaprítóval pépesítsük, majd mérjük meg a medvehagymapépet. A sót úgy kell számítani, hogy minden 1 kg pépre 20 dkg sót számítunk. Ez 16%-os sótartalmat eredményez, amely elegendõ ahhoz, hogy tartósítószerek nélkül akár évekig eltartható legyen hûtés nélkül is. Nem kell megijedni a só mennyisége miatt, hiszen ezt nem magában esszük, csak ízesítésre használjuk. Az étel sózásakor vegyük figyelembe ezt, és akkor könnyedén kompenzálható a sótartalom. Ha mégis kevesebb sót szeretnél használni, megteheted, de akkor vagy tartósítószert is kell adni hozzá, vagy hûtõben kell tartani, és hamar el kell fogyasztani. Nekünk bevált ez a sózási arány, évek óta állnak különbözõ zöldségkrémek a spájzunkban anélkül, hogy megromlottak volna. Szóval, mérjük ki a szükséges mennyiségû sót, keverjük össze a medvehagymapéppel. Ezt követõen töltsük befõttes üvegekbe, és mehetnek is a kamra polcára.