Medvehagyma és tészta avagy Méz és bor azaz Jókor, jót
sponsored links
Tészta és ízesítés.
Nem véletlen írtam ízesítést, mert ha azt írnám, hogy szósz, mártás, stb. sokunkban egybõl egy sûrû valami jutna eszébe (elnézést! jó magyar módra, sok lisztel), ami igaz is. De létezik az "mártás" ami nem sok, nem úszik (tocsog) benne, a tészta, viszont nagyon jól ízesítí a tésztát. Szerencsés esetben, a tészta magába szívja, egybe kél, a "szósszal" és imígyen alkot egységet.
Na, a következõ tésztám is ilyen, finomság; ölég csak rá nézni a hozzávalókra ?
Nem véletlen írtam ízesítést, mert ha azt írnám, hogy szósz, mártás, stb. sokunkban egybõl egy sûrû valami jutna eszébe (elnézést! jó magyar módra, sok lisztel), ami igaz is. De létezik az "mártás" ami nem sok, nem úszik (tocsog) benne, a tészta, viszont nagyon jól ízesítí a tésztát. Szerencsés esetben, a tészta magába szívja, egybe kél, a "szósszal" és imígyen alkot egységet.
Na, a következõ tésztám is ilyen, finomság; ölég csak rá nézni a hozzávalókra ?
MEDVEHAGYMÁS LINGUINE
MÉZEL ÉS BORRAL
Hozzávalók:
25 dkg linguine (vékony metélt)
2 dl tejszín
1,5 dl fehérbor
1 cs. medvehagyma (kb.20-25 szál)
bors, só
a tetejére
2-3 szelet fehér kenyér
1 ek. aprított tökmag
tökmagolaj
A tésztát kifõzzük.
Közben egy serpenyõben, a mézet ügyesen megkaramellizáljuk, felöntjük a borra, és a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk és sûrûre forraljuk.
A medvehagymát durvára aprítjuk és a szószhoz adjuk, majd alaposan összeforgatjuk, frissen, forrón tálaljuk, a tetejét megszórhatjuk sajttal vagy tökmagos morzsával, amit én a következõképpen készítek.
A kenyeret, héja nélkül, apró kockákra vágjuk, és egy serpenyõben lassan a tökmaggal együtt elkezdjük pirítani; amikor a tökmag kezd kipattogni, és már a kenyérkockák is pirulgatnak, meglocsoljuk, kb. 1ek. tökmagolajjal és pillanatok alatt készre pirítjuk. (Vigyázzunk! a tökmagolajtól ugyi elzöldül és nehezebben vesszük észre, hogy ha túlpirítanánk, megégetnénk!)