Medvehagyma uncovered: avagy a medvehagyma mámor súlyos mellékhatásai
sponsored links
Mirõl szól a március vége, a smittelésen túl? Természetesen a medvehagymáról: magára valamit is adó fazékzseni mély élvezettel járkál ilyenkor a piacok standjai közt, hogy a végén kincsként leljen rá a piac legszebb medvehagyma-csokrára. Vad izgalomban számol: egyet vegyek, vagy rögtön kettõt? Mi van, ha jövõ héten már nem lesz ilyen szép, akkor várhatok megint egy évig. Bizony, a medvehagyma kultiválásában jelentõs szerepet játszik a címben forgó hozzávaló erõs szezonalitása. Kicsit úgy vagyunk vele, mint a spárgával májusban, amikor is spárgát spárgával: levest, köretet, fõételt, felfújtat, mindent kipróbálunk, mert hát szorít az idõ. A piacról hazaérve én is hasonló elánnal vetettem bele magam a medvehagymázásba és elhatároztam, hogy mindent kipróbálok, medvehagymát eszem majd medvehagymával, aztán úgyis vége lesz ennek a futó kalandnak. E jelmondat mentén robotgépben csináltam egy leegyszerûsített medvehagyma pistou-t, ami így nagyon fellengzõsen hangzik, de az ötletet valóban a franciáktól loptam, gondolván, hogy egy ilyen zöld paszta majd mindenbe jó lesz. A gallok a pistouba többnyire fokhagymát, bazsalikomot, olívolajat és sót tesznek, nekem viszont még könnyebb dolgom volt a medvehagymával, ami ízébõl adódóan egyszerre látta el a zöldfûszer és fokhagyma szerepét a hozzávalók közt. Így az aprított medvére már csak extra szûz olívaolajat öntöttem és megszórtam durvára õrölt sóval. Az így kapott paszta jó pár hétig eláll a hûtõben, és bátran használható levesek, halak vagy ...