Medvehagyma pesto, egy ötlet és másfél tésztaétel
sponsored links
Nem mondanám, hogy a medvehagymát nagyon fantáziadúsan használnánk. Nem tesszük pogácsába, még levest se fõztünk belõle a legtöbbet csak simán megmossuk és rukkola helyett a szendvicseket dobjuk fel vele, vagy salátának használjuk. Aztán mikor már kezdenek egyre szomorúbban mutatni a vázában akkor gyorsan egy adag pesto lesz belõle. Ez a változat úgy született, hogy nem volt itthon mandula, fenyõmag pláne, így ezt párom dióval helyettesítette és citrommal lágyította el az ízét. Meglepõen jó lett, de pár nappal késõbb mikor lelkesen reprodukáltam, sokkal kesernyésebb lett az utóíze. Sokkal erõsebb volt a hagyma, ez van, õk sem egyformák. A só és a citrom mellett még egy kis petrezselyemmel próbáltam tompítani az ízeket. De kérdés, hogy mire használjuk, azon kívül, hogy salátaöntetként a zöldségekhez keverjük, vagy spagettire tesszük? A napokban vettem török joghurtot, ami már szinte sajtkrém halmazállapotú volt. Ezt kentem kenyérre majd a pestot, ugyanakkor vaj helyett bármilyen szendvicsbe is tökéletes. (Mondjuk a medvehagymás verziónak egy randi elõtt azért álljunk ellen.) De ez csak egy ötlet, a recept most két finom tésztaétel.
Az egyik egy pestoval töltött tésztakagyló lett téli paradicsomágyon. Azért téli a paradicsomágy, mert nem friss paradicsomból, hanem konzervbõl készült, és nem friss, hanem az utolsó pillanatban a fagyhaláltól megmentett fûszernövényeimbõl megmentett szárított fûszerek kerültek bele. Nem volt kemény a tél, de most egy fûszernövényem se élte túl, még az éveken át kitartó rozmaring se.
A másik recept mindössze ennek a folytatása, ugyanez csõben sütve. Csõben sütéskor ha nem lepi el a tésztát valamilyen szósz, akkor megkeményedik, rágós lesz. Ezért kell dupla adag paradicsomszószt használni hozzá. Nekem nagyon bejött mindkettõ, és mivel lassan vége a ?medveszezonnak?, simán mûködik spárga pestóval, és a klasszikus bazsalikomos pestoval is.
Medvehagyma pestohoz
- 150g medvehagyma (szára nélkül kb. 100g)
- 60g dió
- 30g parmezán
- kb. 1 ? 1,5 evõkanál citromlé
- negyed csokor petrezselyem
- Annyi olivaolaj, hogy krémes legyen a pesto, kb. 60-80ml
- Ízlés szerint só, bors
A paradicsomágyon ülõ tésztához
- 200g kagylótészta
- 1 csésze vizet tegyünk félre a tészta fõzõvizébõl
- kb. 6 púpozott evõkanál medvehagymapesto
- 1 adag téli paradicsomszósz
- Díszítésnek parmezán
A csõben sült tésztához
- 200g kagylótészta
- 1 csésze vizet tegyünk félre a tészta fõzõvizébõl
- kb. 6 púpozott evõkanál medvehagymapesto
- kb. 40g parmezán vagy grana padano sajt
- 2 adag téli paradicsomszósz
- 4-5 db koktélparadicsom
- Egy kevés parmezán vagy grana padano reszelve
A téli paradicsommártáshoz (1 adag)
- kb. 2 evõkanál olivaolaj
- 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 1,5 evõkanál szárított fûszernövény (én most bazsalikomot és kakukkfüvet és aprított rozmaringot használtam, de kiváló az oregánó is)
- Só és bors, ízlés szerint
1. lépés (Medvehagyma)
A hagyma nagyon kemény szárát vágjuk le, mossuk meg, majd csöpögtessük le. A diót egy száraz serpenyõben pirítsuk meg pár perc alatt, és hagyjuk kihûlni. Ez a mûvelet elhagyható, de ettõl mindig finomabb lesz a dió pirítva, szóval érdemes.
2. lépés (Medvehagyma)
Tegyük egy késes élû robotgépbe a hagymát, a diót, a citromlé felét, parmezánt, kevés sót, borsot, és az olaj felét. Keverjük össze, majd kóstoljuk meg, és ennek függvényében tegyünk bele több citromot, olajat, petrezselymet, sót és borsot és fokozatosan a maradék olajból, míg krémes állagú nem lesz.
3. lépés (Téli paradicsommártás)
Kb. 2 evõkanál olivaolajon puhára pirítjuk a hagymát ez kb. 10 perc. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomkonzervet, átpréseljük a fokhagymát, azt is hozzáadjuk, majd folyamatos (és óvatos) kóstolgatás mellett a fûszereket. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk, hogy felforrjon, bugyogjon a szósz. Ezt követõen takaréklángon még kb. 5 percig fõzzük.
4. lépés (Tészta összeállítása)
A tésztát kifõzzük a csomagoláson található utasítás szerint. (Ami valószínû az, hogy forrásban lévõ sós vízbe helyezzük a tésztát és fõzzük kb. 15 percet.) Leszûrjük a tésztát, de a fõzõvizébõl félreteszünk egy bögrével. Attól függõen milyen állagú lett a pestonk, 2-3 evõkanál fõzõvízzel ellágyítjuk, majd kb. egy kiskanálnyi adagokat kanalazunk a kagylótésztába. Mivel elég intenzív az íze, nem kell sok.
5/a. lépés (Összeállítás – paradicsomágyon ülõ tésztához)
Egy tálra kiszedjünk egy kis paradicsomszószt, és beleültetjük a pestóval töltött tésztakagylókat.
5/b. lépés (Összeállítás – csõben sült tésztához)
Egy tûzálló tál aljára teszünk paradicsomszószt, és belesüllyesszük a tésztakagylókat, úgy rétegezzük, hogy a szósz lepje el a tésztákat. Adunk hozzá néhány szem paradicsomot, reszelünk rá parmezánt, vagy grana padanot, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük.