Medvehagyma krémes kiflik
sponsored links
Nálunk már a hóvirág elvirágzott, valahol már az ibolya nyílik, a tulipánok bimbója pattanásig feszült és már vagy két hete árulják a medvehgymát, úgyhogy vitathatalanul ITT A TAVASZ!
Sajnos a medvehagyma szezon mindig nagyon rövid, ezért nem nagyon van idõnk és alkalmunk kisérletezgetni ezzel a nagyon jó kis növénnyel, de talán nem is annyira kell a kísérletezgetés, mert a medvehagyma úgy jó, ahogy van! Pogácsában, krémlevesben crostinivel, vagy éppen ezekben a kis kiflikben!
Medvehagyma krémes kiflik
Pofon egyszerû és nagyon finom, bár kicsit vigyázni kell a feltekeréssel; mi most nagyon lazára vettük a figurát, ezért sütés közben kicsit szét is tekeredtek a kiflik, de ez semmit nem rontott az ízükön. Érdemes úgy tekerni, hogy a legkeskenyebb rész hegye a kifli aljára kerüljön, mert így biztos nem fog ?kibomlani? a kifli.
A recept alapját a klasszikus sörkifli (Lala kifli, ki, milyen néven ismeri) adta; ehhez készítettünk egy egyszerû medvehagymás krémet vajjal és sóval. Ezzel a krémmel kentük meg a kifliket. (legközelebb csak vékony csíkokra vágjuk majd a medvehagymát és azt keverjük majd a vajba, vagy csak megszórjuk majd vele a vajjal megkent tésztát.)
Hozzávalók (32 kis kifli):
A tésztához:
-35 dkg liszt (nálunk most 15 dkg rétes-, 20 dkg sima liszt)
- 7-8 dkg tejföl/joghurt
- 0.5 dl-0,5 dl tej és olaj
- 1 tojás
- 1 kk cukor
- 1-2 dkg élesztõ
- 1 jó nagy csipet só
A krémhez:
- 10 dkg vaj
- 5-6 dkg medvehagyma (megmosva, leszárítva)
- só
A kiflik tetejére:
- 1 tojás
- len-, szezám- v. köménymag
1. A fél deci langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztõt, felfuttatjuk. A tojást egy kis tálban felverjük, hozzákeverjük a tejfölt és az olajat.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet és a sót, majd összekeverjük a tojásos-tejfölös-olajos masszával és az élesztõs tejjel. Jól kidagasztjuk, hogy sima legyena tészta (20-25 perc). Letakarva a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
3. A vajat és a medvehagymát egy botmixerrel krémmé mixeljük, ízlés szerint sózzuk.
4. A megkelt tésztát két részre osztjuk. A tésztadarabokat 30 cm átmérõjû körré nyújtjuk. Megkenjük a medvehagymás krémmel, majd 16 cikkre vágjuk. Feltekerjük kiflinek, majd egy sütõpapírral bélelt tepsibe tesszüka kifliket és 15-20 percig kelesztjük.
5. Sütés elõtt tojással lekenjük a kifliket, megszórjuk lenmaggal (vagy szezámmaggal, v köménnyel) és 200 fokos sütõben szép pirosra megsütjük.
Sajnos a medvehagyma szezon mindig nagyon rövid, ezért nem nagyon van idõnk és alkalmunk kisérletezgetni ezzel a nagyon jó kis növénnyel, de talán nem is annyira kell a kísérletezgetés, mert a medvehagyma úgy jó, ahogy van! Pogácsában, krémlevesben crostinivel, vagy éppen ezekben a kis kiflikben!
Medvehagyma krémes kiflik
Pofon egyszerû és nagyon finom, bár kicsit vigyázni kell a feltekeréssel; mi most nagyon lazára vettük a figurát, ezért sütés közben kicsit szét is tekeredtek a kiflik, de ez semmit nem rontott az ízükön. Érdemes úgy tekerni, hogy a legkeskenyebb rész hegye a kifli aljára kerüljön, mert így biztos nem fog ?kibomlani? a kifli.
A recept alapját a klasszikus sörkifli (Lala kifli, ki, milyen néven ismeri) adta; ehhez készítettünk egy egyszerû medvehagymás krémet vajjal és sóval. Ezzel a krémmel kentük meg a kifliket. (legközelebb csak vékony csíkokra vágjuk majd a medvehagymát és azt keverjük majd a vajba, vagy csak megszórjuk majd vele a vajjal megkent tésztát.)
Hozzávalók (32 kis kifli):
A tésztához:
-35 dkg liszt (nálunk most 15 dkg rétes-, 20 dkg sima liszt)
- 7-8 dkg tejföl/joghurt
- 0.5 dl-0,5 dl tej és olaj
- 1 tojás
- 1 kk cukor
- 1-2 dkg élesztõ
- 1 jó nagy csipet só
A krémhez:
- 10 dkg vaj
- 5-6 dkg medvehagyma (megmosva, leszárítva)
- só
A kiflik tetejére:
- 1 tojás
- len-, szezám- v. köménymag
1. A fél deci langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztõt, felfuttatjuk. A tojást egy kis tálban felverjük, hozzákeverjük a tejfölt és az olajat.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet és a sót, majd összekeverjük a tojásos-tejfölös-olajos masszával és az élesztõs tejjel. Jól kidagasztjuk, hogy sima legyena tészta (20-25 perc). Letakarva a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
3. A vajat és a medvehagymát egy botmixerrel krémmé mixeljük, ízlés szerint sózzuk.
4. A megkelt tésztát két részre osztjuk. A tésztadarabokat 30 cm átmérõjû körré nyújtjuk. Megkenjük a medvehagymás krémmel, majd 16 cikkre vágjuk. Feltekerjük kiflinek, majd egy sütõpapírral bélelt tepsibe tesszüka kifliket és 15-20 percig kelesztjük.
5. Sütés elõtt tojással lekenjük a kifliket, megszórjuk lenmaggal (vagy szezámmaggal, v köménnyel) és 200 fokos sütõben szép pirosra megsütjük.