Medvehagyma-kikelet

2012-03-19

sponsored links



Tavaly tavasszal végérvényesen beleszerettĂŒnk a medvehagymĂĄba! Én személy szerint nem nagyon ismertem, sĂ”t a feleségem szĂŒlei, nagyszĂŒlei sem szedték. Pedig feléjĂŒk jĂĄrva ilyentĂĄjt mĂĄr messzirĂ”l illatozik az erdĂ”.

AkĂĄrhogy csĂ»rjĂŒk-csavarjuk a dolgot, medvehagyma téren elkezdĂ”dött valami. Az idei - szerintem igencsak hosszĂșra nyĂșlt - télen, mĂĄr nem gyĂ”ztem tervezgetni azokat a recepteket, amiket majd ebbĂ”l a nagyszerĂ», természet adta hozzĂĄvalĂłbĂłl készĂ­thetĂŒnk. AztĂĄn végre elérkezett a tavasz is, s mi azon kaptuk magunkat, hogy hétrĂ”l-hétre medvehagyma utĂĄn kutatjuk az erdĂ”t.
A szĂŒrke télies, ködös napokban Ășgy prĂłbĂĄltam készĂŒlni a szezonra, hogy elĂ”vettem a gondosan beszerzett "komoly" évszĂĄzados szakĂĄcs szakirodalmat, hĂĄtha ott talĂĄlok valami fogĂłdzĂłt. De tévedtem! Sem SimainĂĄl, sem CzifraynĂĄl, de még DobosnĂĄl sem akadtam medvehagymĂĄra. No, sebaj, annyit kiderĂ­tettem, hogy osztrĂĄk szomszédainknĂĄl is ismert és kedvelt csemege. Ott BĂ€rlauch, knoblauchspinat, waldknoblauch néven fordul elĂ”, de örömmel gyarapĂ­tottam a tavaly megismert hazai elnevezéseket a kĂ­gyĂłhagyma, poroszhagyma, sajamĂĄs, salamĂĄs, sarima tagokkal is.

LakhelyĂŒnkhöz közel mĂĄrcius 10-én lĂĄttunk elĂ”ször kis leveleket - elszĂłrtan és csoportosan -, épphogy csak kidugtĂĄk, zöldĂŒlĂ” képzĂ”dményeiket a földbĂ”l.  MĂĄr akkor megmutatkozott intenzitĂĄsuk, kĂłstoltunk is rendesen, de még persze nem voltak alkalmasak a gyĂ»jtésre. Hat-hét nappal késĂ”bb viszont mĂĄr egész mĂĄs ĂĄllapotokkal talĂĄlkoztunk. A rohamléptekben ...

Folytatás a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2012/03/medv...

sponsored links

Keres?s