Medvehagyma
sponsored links
Úgy vagyok ezzel a medvehagymával, hogy nem is tudom, hogy vagyok... Középiskolás koromban, Zilahon gyakran ettem belõle készült fõzeléket, aztán semmi... Nem is tudtam, hogy Déván is nõ az erdõben. Aztán vagy jét évvel ezelõtt az Erdélyi konyhás lányok beszéltek róla, láttam a receptjeiket és ez kíváncsivá tett. Tavaly már gyûjtöttem is belõle, kiderült, hogy tõlünk nem messze szedhetõ, de nem tartalékoltam belõle. Nos, az idén már április közepén szedtünk és pár csokrot csak úgy zacskóban betettem a fagyasztóba is. Nagyon jó tapasztalataim voltak ugyanis a hasonó módon eltett kaporral. Ha már ott van a fagyasztómban, kicsit megmozgatta a fantáziámat, így született ez a kis szösszenet, ami nagyon finom lett. Egy kicsit száraz ugyan, de tejföllel vagy paradicsomos szósszal kimondottan élvezhetõ.
Medvehagymás falatok
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 teáskanál sütõpor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 10 dkg nem túl száraz szalámi, 1 csapott kanál fûszerkeverék ( oregano, bazsalikom csombor ), csipetnyi só, bors, 2 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 dl olaj, 2,5dl tej, 1 csokor medvehagyma (10-12 levél).
Elkészítése: Egy nagyobb edényben felverjük a tojást, hozzáadjuk az olajat és a tejet, jól összekavarjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sütõport és a szódabikarbónát. A szalámit a medvehagymával késes aprítóba tesszük, jól összeaprítjuk, majd a tejes keverékbe forgatjuk. Apránként hozzáadjuk a lisztet is. A masszát sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Közepes lángon 35-40 percig sütjük. Amikor kész, hagyjuk egy kicsit hûlni, majd pohárral félhold alakúra szaggatjuk. Fogpiszkálóvaz zöldségeket is tûzhetünk hozzá.