Medvehagyma fûszervajas leveles pogácsa kétféle sajttal - maradékok hasznosítása

2012-05-26

sponsored links


Mielõtt a receptre térnék, egy kicsit hadd meséljek. Aki csak a receptért jött, az görgessen.

Szeretett nagymamám a híres debreceni Schneider pék lánya volt, tehetõs, középpolgári családból származott. Nagyapám szegény paraszti családban született, de a józan paraszti ésszel megáldott egyszerû emberek is elküldték egyetemre az eszes szegénylegényeket, így nagyapám ügyvéd lett. Nem is akármilyen, jó hírû, köztiszteletben álló jogtanácsos.
Amikor Nagyváradon praktizált, nagymamám nagy háztartást vezetett, természetesen személyzettel. Aztán jött a háború.
A nagymamám 3 fiúgyermekkel és eggyel várandósan maradt egyedül, nagyapámat orosz fogságba hurcolták el. Azért volt némi szerencséje, mert jól beszélt németül és a fogságban igyekezett minél gyorsabban megtanulni oroszul, így viszonylag gyorsan tolmács lett. Így Õ késõbb hazajutott.
Addig viszont, amíg fogságban volt, addig a család nélkülözött. A festmények és értékes mû és használati tárgyak hamar és áron alul elfogytak, mi tagadás, több nap volt, mint kolbász. Azért nem nélkülöztek még jobban, mert nagymamám a semmibõl is megfõzött a gyermekeinek. 
Édesapám órák hosszat szokott errõl mesélni a családi ebédeken, a terülj, terülj asztalkám mellett.

Én már a nagymamám háború utáni konyháját ismertem meg, annyit emlegetem az oldalon, hogy tagadhatatlan ez irányú lelkesedésem. Pedig nagyon egyszerûen fõzött, mindig friss, szezonális alapanyagokból, természetesen és ízletesen. 
Amit viszont már gyermekként megtapasztaltam, hogy a konyhájában soha semmi nem veszett el, csak átalakult. Megtanította ...

Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s