Medvehagyma...
sponsored links
A liliomfélék családjába tartozik. Április elejétõl május közepéig az erdõkben, szinte szõnyegszerûen borítja a talajt. Élénkzöld, hosszúkás, fényes leveleirõl, és a körülötte terjengõ fokhagymás illatról könnyen felismerhetõ. Hagymája hosszúkás, tojásdad alakú. Leveleit és hagymáját is felhasználhatjuk íze, vitamin tartalma miatt. Fiatal leveleit, a virágzás elõtt szedjük, és frissen felhasználva élvezzük ízét és gyógyhatását, mert szárítva gyógyhatása gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon használhatjuk. A medvehagyma fõ hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin, mely baktérium és gombaölõ hatása révén a gyomor és bélrendszer fertõzései ellen alkalmazható, de krónikus hasmenés és szorulás ellen is jó hatású. Vastartalma magas. Csökkenti a koleszterin szintet, szív és keringés javító, vérnyomás csökkentõ, mert lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetõen az immunrendszert erõsíti. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elõsegíti a vizelet ...