Medvehagym?s-t?r?s p?rna
sponsored links
?n igaz?b?l nem vagyok nagy medvehagyma rajong?, de szezonj?ban az?rt k?sz?tek bel?le n?h?ny p?ks?tit. A t?r?val szerintem remek p?rost alkotnak. Pog?cs?ban m?r bizony?tott, most ebbe a gyors, r?teges t?szt?ba is remek?l illett. T?r? helyett m?g ord?val is el tudn?m k?pzelni. Ha pedig nincs macihagyma szezon, vagy nagyon nem szereti valaki, kaporra le lehet cser?lni.
Hozz?val?k:
2 dl tej
13 dkg g?r?gjoghurt
10 g por?leszt? (vagy 2,5 dkg friss)
1 toj?s
5 dkg puha vaj
1 ek. cukor
60 dkg finomliszt
2 tk. s?
12 dkg puha vaj
T?ltel?k:
0,5 kg t?r?
2 ek. ?tkez?si kem?ny?t? vagy b?zadara
1 tk. s?
frissen ?r?lt bors
kis csokor medvehagyma
1 ek. hagymavir?gmag (vagy szez?mmag)
A toj?st felverj?k.
Dagaszt?g?p t?lj?ba ?ntj?k a tejet, a joghurtot, a felvert
toj?s fel?t, majd belesz?rjuk a cukrot ?s az ?leszt?port (vagy a friss
?leszt?t). Alaposan elkeverj?k ?s 10 percig pihenni hagyjuk, am?g az ?leszt?nk
?letre kel.
Ezut?n r?szit?ljuk a lisztet ?s a s?t. Alacsony fokozaton
7-8 percig dagasztjuk a t?szt?t, majd hozz?adjuk az 5 dkg puha vajat ?s tov?bbi 6-8 percig
dagasztunk, f?lid?ben magasabb fokozatra kapcsolhatjuk a g?pet. A t?szt?t kivessz?k
a t?lb?l, a munkapulton g?mb?ly?re h?zzuk. Akkor j? a t?szt?nk ?llaga, kiss?
puha, de nem ragacsos. Egy t?lat v?konyan kiken?nk vajjal vagy olajjal, a
t?szt?t beletessz?k ?s egy f?li?val letakarjuk. 45-50 perc alatt dupl?j?ra
kelesztj?k.
Amikor a t?szt?nk megkelt, lisztezett fel?letre bor?tjuk ?s
2 egyforma darabra v?gjuk. A kez?nkkel mindk?t darabot kilapogatjuk, majd cip?t
form?zunk bel?l?k. Egy f?li?val letakarjuk ?s 15-20 percig pihentetj?k.
Liszttel meghintj?k a munkapultot, a k?zep?re helyezz?k az egyik pihentetett cip?t ?s az ?k?lbe hajl?tott kez?nkkel n?gyzet form?ra nyomkodjuk. (?gy k?nnyebb lesz majd a szab?lyos form?t megtartani ny?jt?skor)
Ezut?n ny?jt?f?val folytatjuk a munk?t, a t?szt?t kb. 50x50 cm
nagys?g? n?gyzet form?ra ny?jtjuk. A t?szt?t v?konyan megkenj?k a puha,
szobah?m?rs?klet? vajjal, majd h?rom r?tegbe hajtjuk, mint a lev?lpap?rt. Az
?gy kapott t?sztacs?kot is megvajazzuk, azut?n megint h?rom r?tegbe hajtjuk.
F?li?val letakarjuk ?s 20 percre f?lretessz?k.
A m?sik t?szt?val ugyan?gy j?runk el.
Am?g a t?szt?k pihennek a t?r?t t?lba tessz?k, vill?val
?tt?rj?k. Hozz?adjuk az ?tkez?si kem?ny?t?t vagy b?zadar?t, a s?t ?s teker?nk
r? borsot. Ha bolti, sz?razabb t?r?t haszn?lunk, akkor egy ev?kan?l tejf?llel
laz?thatjuk. A medvehagym?t finomra apr?tjuk ?s a t?r?hoz keverj?k.
S?t?pap?rral kib?lel?nk 2 nagy tepsit.
Az egyik hajtogatott, pihentetett t?szt?t lisztezett fel?leten kb. 35 x 50 cm nagys?g? t?glalap form?ra ny?jtjuk. Egyenletesen r?kenj?k a medvehagym?s t?r? fel?t, majd a t?szt?t feltekerj?k, mint a bejglit. Ezut?n a tekercset egy ?les k?ssel 8 egyforma darabra v?gjuk.
A kez?nkkel mindet
kiss? ellap?tjuk, azut?n a s?t?pap?ros tepsire fektetj?k. Egy f?li?val
letakarjuk ?s 30 percig pihenni hagyjuk.
K?zben a m?sik t?szt?t is ugyan?gy kiny?jtjuk, megkenj?k a
marad?k t?r?val, feltekerj?k, darabokra v?gjuk ?s s?t?pap?ros tepsire
fektetj?k.
A MIELE s?t?t 190 fokra, als?-fels? s?t?sre el?meleg?tj?k.
A megkelt tekercseket lekenj?k a f?lretett toj?ssal ?s
megsz?rjuk a hagymavir?gmaggal vagy szez?mmaggal. A tepsiket egym?s ut?n a
s?t?be toljuk ?s a p?ks?tem?nyeket kb. 30 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k.
A t?r?s-medvehagym?s p?rn?kat r?csra szedj?k h?lni. Frissen
k?n?ljuk.
Tipp: medvehagyma helyett kaporral is k?sz?thetj?k.