Mediterrán töltött káposzta
sponsored links
Az étel kiötlõje és megvalósítója az Eating Well volt, én csak leutánoztam.:)
Tisztára Blody Mary-s kép nem? :) A cucc alapvetõen jó, már annak, aki nem a magyaros cukros paradicsomszószt szereti, hanem inkább az olaszos paradicsomizût. Kissé fura volt nekem, bár a második töltelék után kezdtem belendülni.:)
Hozzávalók 6 fõ részére: legalább 3 friss káposztalevél fejenként, ha nagyobb étkû a csapat, akkor lehet ennél több, én 3 töltelékkel számoltam fejenként.
Kell még hozzá egy nagyobb bögre kuszkusz, 1 jó nagy marék Kalamata vagy másfajta olívabogyó, 1 csomag Appentina feta sajt, én tettem egy felvert tojást is biztonság kedvéért a töltelékbe, de megteszi a parmezán sajt is. Kellett volna még mentalevél is, de az nem volt otthon, így helyettesítettem petrezselyemzölddel. Fûszerek, só és bors. A paradicsom mártáshoz kell egy nagy konzerv darabolt paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj, fahéj és egy kevés cukor vagy édesítõ.
Elkészítése: a paradicsomszószt fõztem meg elõbb, mert utána ráérek foglalkozni a többivel, a szósz szépen türelmesen várakozott addig. Olívaolaj a lábosba, bele a zúzott fokhagymát, amikor picit megfonnyadt akkor mehet bele a paradicsom, majd a só, cukor és a fahéj is. Öntsük fel még egy kevés vízzel és rotyogtassuk legalább negyed órán keresztül.A káposztaleveleknek vágjuk ki a vastag erezetét, és 5 percig blansírozzuk forró vízben õket, hogy megpuhuljanak. A kuszkuszt azonos mennyiségû forró vízzel öntsük le, majd hagyjuk állni szintén bõ 5 percig. Aprítsuk fel az olívabogyókat és a feta sajtot is, no meg a zöldet. Mint említettem én felvertem egy tojást, de szórhatunk bele pl parmezán sajtot is egy jó marokkal. Keverjük össze a töltelék anyagát, majd a káposztaleveleket töltsük meg vele. Jó szorosan göngyöljük fel, hogy ne essenek szét késõbb sem. Helyezzük a töltelékeket a paradicsommártásba, és fõzzük még 8-10 percig. Mivel ez már kényes mûvelet, hiszen kevergetni nem igen lehetett, én betettem a sütõbe 200 fokra és 15 percig bent is hagytam az edényt. Érdekes ízvilág, de nem a megszokott annyi biztos.
Tisztára Blody Mary-s kép nem? :) A cucc alapvetõen jó, már annak, aki nem a magyaros cukros paradicsomszószt szereti, hanem inkább az olaszos paradicsomizût. Kissé fura volt nekem, bár a második töltelék után kezdtem belendülni.:)
Hozzávalók 6 fõ részére: legalább 3 friss káposztalevél fejenként, ha nagyobb étkû a csapat, akkor lehet ennél több, én 3 töltelékkel számoltam fejenként.
Kell még hozzá egy nagyobb bögre kuszkusz, 1 jó nagy marék Kalamata vagy másfajta olívabogyó, 1 csomag Appentina feta sajt, én tettem egy felvert tojást is biztonság kedvéért a töltelékbe, de megteszi a parmezán sajt is. Kellett volna még mentalevél is, de az nem volt otthon, így helyettesítettem petrezselyemzölddel. Fûszerek, só és bors. A paradicsom mártáshoz kell egy nagy konzerv darabolt paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj, fahéj és egy kevés cukor vagy édesítõ.
Elkészítése: a paradicsomszószt fõztem meg elõbb, mert utána ráérek foglalkozni a többivel, a szósz szépen türelmesen várakozott addig. Olívaolaj a lábosba, bele a zúzott fokhagymát, amikor picit megfonnyadt akkor mehet bele a paradicsom, majd a só, cukor és a fahéj is. Öntsük fel még egy kevés vízzel és rotyogtassuk legalább negyed órán keresztül.A káposztaleveleknek vágjuk ki a vastag erezetét, és 5 percig blansírozzuk forró vízben õket, hogy megpuhuljanak. A kuszkuszt azonos mennyiségû forró vízzel öntsük le, majd hagyjuk állni szintén bõ 5 percig. Aprítsuk fel az olívabogyókat és a feta sajtot is, no meg a zöldet. Mint említettem én felvertem egy tojást, de szórhatunk bele pl parmezán sajtot is egy jó marokkal. Keverjük össze a töltelék anyagát, majd a káposztaleveleket töltsük meg vele. Jó szorosan göngyöljük fel, hogy ne essenek szét késõbb sem. Helyezzük a töltelékeket a paradicsommártásba, és fõzzük még 8-10 percig. Mivel ez már kényes mûvelet, hiszen kevergetni nem igen lehetett, én betettem a sütõbe 200 fokra és 15 percig bent is hagytam az edényt. Érdekes ízvilág, de nem a megszokott annyi biztos.