Mazsolás zabpelyhes keksz
sponsored links
Jó kis omlós, ropogós kekszet készítettem.
Teljes kiõrlésû tönkölyliszttel, a különleges benne a sok-sok mazsola.
Elõször nem is tettem bele más édesítõt, nekem tökéletesen elegendõ volt.
Végül az édesebb szájú Férfiak miatt került bele 5 dkg nádcukor.
50 db ~ 4 - 4,5 átmérõjû kekszek születtek.
Mazsolás zabpelyhes keksz
Hozzávalók
150 g teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
150 g apró zabpehely
50 g nádcukor
pici só
1 mokkáskanál (vagy 1/2 tk) szódabikarbóna
150 g hideg teavaj
150 g közepes nagyságú mazsola
2 db közepes nagyságú tojás
A sütõ forró volt, -mert kenyér sült benne- de ha nem így lett volna,
akkor elõször a sütõt kapcsoltam volna be...
A lisztet összemorzsoltam a vajjal, majd itt adjuk hozzá a cukrot (én késõbb tettem csak).
Hozzáadtam a zabpelyhet, sót és belekevertem a szódabikarbónát.
Következett a mazsola, ezt is belekevertem.
Végül az elõre elkészített két tojást is hozzáöntöttem és az egészet összeállítottam.
Két tepsire sütõpapírt terítettem, a tésztából golyókat formáztam,
majd az ujjaimmal laposra nyomtam.
Tepsire ültettem, majd a tepsiket egyszerre a sütõbe csúsztattam és
13 perc alatt a 175 fokon (légkeverés) megsütöttem.
A sütõt kikapcsoltam, a kekszeket nyitott ajtó mellett a sütõben hagytam,
hogy teljesen kiszáradjanak.
Minden sütõ más, legyünk résen :)
A zabpehely nem egész, hanem az a fajta ami apróbbra tört.
Ha nem kapunk ilyet, akkor az egészet aprítógéppel törjük össze.
A mazsolát nem áztattam be, finom puha volt, így sütés közben finom karamellesre sült.