Mazsolás túrófánk joghurtos szósszal
sponsored links
Még mindig nem sütöttem meg kedvencemet, a kelt tésztából lévõ fánkot, hanem az égetett tésztás után most egy sütõpor hozzáadásával készült variációt kívántam meg. És milyen jól tettem! Mert ez a túrófánk most dobogós helyre került. Szerintem lekörözi a mandula-labdacsokat, amivel persze nem is nagyon lehet összehasonlítani, mert az másféle tésztából készült. Nem baj, nekem akkor is ez a kedvenc. A fõ ok nyilván az, hogy túró van benne, és én azt nagyon-nagyon szeretem, a másik ok pedig a szósz ? rettentõen illenek egymáshoz. :) Alig bírtam ráparancsolni magamra, hogy ne egyem meg ebéd elõtt a fánkok jó részét, pedig melegen vagy langyosan a legjobb. Végül nagy nehezen sikerült lebeszélnem magamat róla, és délutánra hagytam az élvezkedést. Ez a túrófánk kihûlve is Isteni!
Hozzávalók 25 darabhoz:
Tésztához:
2 tojás
2 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
csipet só
0,25 dl napraforgó olaj
1 ek mazsola
1 ek rum
15 dkg túró
15 dkg finomliszt
? cs. sütõpor
1,5 l napraforgó olaj a sütéshez
Hempergetéshez:
1 mk õrölt fahéj
6 dkg kristálycukor
Szószhoz:
1 jó ek tejföl
7,5 dkg natúr joghurt
2 dkg porcukor
elkészítés:
- A szószhoz a hozzávalókat egy kis tálkában alaposan elkeverjük és félretesszük. A hempergetéshez a fahéjat és a cukrot összekeverjük egy tálkában és félretesszük. A mazsolát kevés vízbe áztatjuk, majd ha már megduzzadtak, lecsepegtetjük.
- A tojásokat a kétféle cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat és a rumot, és alaposan összekeverjük.
- A túrót is beletesszük, krémesre keverjük (robotgép habverõjével a legjobb), majd hozzáforgatjuk a lecsepegtetett mazsolát is.
- A lisztet elvegyítjük a sütõporral és összeforgatjuk a túrós krémmel.
- A napraforgó olajat lábosba tesszük, felhevítjük, 2 teáskanál segítségével diónyi golyókat formázunk a tésztából és óvatosan beleengedjük a zsiradékba. A lángot közben mérsékeljük.
- A fánkokat kisebb adagokban pár perc alatt aranybarnára sütjük (közben fordítunk rajtuk), majd papírtörlõre szedjük, még forrón meghempergetjük a fahéjas cukorban és melegen, a szósszal együtt tálaljuk.