Mazsolás-mogyoróvajas zabkeksz.
sponsored links
A kekszes dobozt általában a téli idõszakban szoktam feltölteni, de szerencsére a télnek már nyoma sincs, így a kekszbõl is csak egy kisebb adagot sütöttem. Mivel a mogyoróvaj, és a mazsola is elégé édes, így sem cukor, sem pedig édesítõ nem került bele, a keksz mégis elég édes. Legalábbis én nem tettem bele, de a massza kóstolása után, ízlés szerint mehet bele egy kevés cukor is. A kisült, és teljesen kihûlt keksz kívül ropogós, belül pedig kissé puha.
Hozzávalók 14 db kekszhez:
10 dkg mazsola
10 dkg mogyoróvaj
10 dkg zabpehely
1 ek holland kakaó
2 ek darált mogyoró
4 ek hideg víz
1 mk vaníliaaroma
csipet só
A zabpelyhet aprítógéppel (v. kávédarálóval) õröljük lisztté, majd keverjük össze a darált mogyoróval, és tegyük félre.
A vizet, a mazsolát, a mogyoróvajat, a kakaót, a vaníliaaromát, egy csipet sót, és a mazsolát tegyük bele az aprítógépbe, és addig keverjük, míg egy sima állagú masszát kapunk.
Ezután öntsük át egy tálba, adjuk hozzá a zabpelyhes-mogyorós keveréket, majd alaposan keverjük össze.
Egy tepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd nedves kézzel formázzunk golyókat a masszából, és helyezzük egymástól kicsit távolabb.
Ezután tenyérrel lapítsuk le, vagy keksznyomdával formázzuk meg a kekszeket.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük kb. 20 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 17 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen. A kihûlt keksz kívül ropogós, belül pedig kissé puha, de nagyon finom.