Mazsolás kuglóf
sponsored links
Vannak ételek, amelyek elkészítése nálunk a családban le van osztva. Ezeket senki más nem csinálhatja, mert ez anyutól a legfinomabb , apu specialitása , stb. Mindenkinek megvan a sajátja. Nem mintha más nem tudná elkészíteni a recept alapján, de nem lenne az igazi. Nem lenne olyan az íze, állaga. Hiába a recept, hiányozna belõle az a szakértelem, ami kialakult az évek folyamán, az az érzés, amivel a mester nekiáll az étel elkészítésnek, a mozdulatok amivel kevergeti, és még sorolhatnám, hogy mi minden...
Biztos mindenki találkozott már ilyennel. Ízlett neki valami, megkapta a receptet és nekiállt az alapján megcsinálni, de a végeredmény mégsem ugyanaz lett. Emlékszem, Emma néni, anyu nagynénje isteni réteseket csinált. A fejében volt a recept, már a kisujjából kirázta. Anyu elhatározta, hogy megsüti itthon, miután hazajöttünk tõlük. És nem sikerült! Pontról pontra betartotta az utasításokat, amikor Emma néni készítette, ott állt mellette, segített neki, tehát figyelte még a mozdulatokat is. Mi lehetett a baj? Ki tudja? Még az is lehet, hogy a liszt fajtája tett keresztbe a projektnek. Emma néni ugyanis évtizedek óta abból az egy fajta lisztbõl sütötte a rétest (és minden mást), amit akkoriban Iszkázon lehetett kapni. Ott nem volt választási lehetõség. Itthon meg valószínûleg ...