Mazsolás kelt kalács
sponsored links
A húsvét elképzelhetetlen kelt kalácsok nélkül. Ezúttal egy egyszerû, hagyományos mazsolás kalácsot hoztam. A recept a Kifõztük 2013. évi húsvéti számában jelent meg.
Hozzávalók 1 kalácshoz:
50 dkg liszt
10 dkg cukor
1 evõkanál vaníliás cukor
csipet só
2,5 dkg élesztõ
2,5 dl langyos tej
6 dkg puha vaj vagy 1 nagy evõkanál zsír
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
15 dkg mazsola
a kalács kenéséhez:
1 tojás
a szóráshoz:
porcukor
A langyos tejhez keverünk 1 evõkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, az élesztõs tejet, a vajat, a tojás sárgáját, és könnyû tésztává dagasztjuk. Letakarjuk és langyos helyen 40-50 perc alatt, duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk mazsolával, feltekerjük, éssütõpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarjuk, és 20 percig kelesztjük, majd megkenjük felvert tojással. 170 fokra elõmelegített sütõben kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Langyosan, szeletelve, porcukorral megszórva kínáljuk.
Aki fonott kalácsot szeretne sütni a lenti linken megtekintheti a fonási technikát:)
http://youtu.be/3yMIxMVc4hc
Aki fonott kalácsot szeretne sütni a lenti linken megtekintheti a fonási technikát:)
http://youtu.be/3yMIxMVc4hc