Mazsolás graham kalács Tesómmal karöltve :-)
sponsored links
Volt már a blogon Tesóm-féle recept, és most itt a folytatás :-) Ezt a kalácsot elég gyakran szokta sütni és rendszerint hozza is a kóstolót. Ilyenkor vékony szeletekre vágva magammal viszem a munkába tízórai gyanánt. Általában sima rúd formában készül, de most (mivel Húsvét hétfõn sütöttük és áthatott minket a nyuszi-ünnep szele), csinosan befontuk a drágát. Szerintem csodaszép. És nem elhanyagolható módon nagyon finom is. A tésztája tömör mintha kenyér lenne, de az íze édeskés, mit a kalácsoké. Szépen szeletelhetõ, és jól bírja a fagyasztást. Nõvérkém a graham lisztet sima liszttel keveri, én ezt szénhidrátcsökkentettre cseréltem. Ezt leszámítva minden pontosan úgy készült, ahogy Õ csinálja. És ugyanúgy nem néztem meg, hogy hány percig sült :-( Legközelebb pótolom!
Hozzávalók egy 35*13-as rúdhoz:
-20 dkg graham liszt
-40 dkg szénhidrátcsökkentett liszt (DW sütõliszt)
-1 tasak instant élesztõ
-4 dl tej
-1 tk fruktóz
-5 dkg mazsola
-1 ek folyékony édesítõ
-1 csipet só
-bõ fél dl olaj.
A tetejére:
Egy kávétejszín+ egy tk fruktóz. (Ez akár el is hagyható, de szerintem így az igazi).
Elkészítés:
Keverjük el a langyos tejet az élesztõvel, a fruktózzal és a folyékony édesítõvel, majd hagyjuk felfutni. Vegyítsük el a kétféle lisztet egy csipet sóval és a mazsolával. Öntsük hozzá a megkelt kovászt és az olajat. Gyúrjuk össze a tésztát és fektessük egy sütõpapírral bélelt kenyérsütõ formába. (Ha akarjuk, osszuk három részre és fonjunk belõle kalácsot). Langyos helyen kelesszük a duplájára. Tesóm módszere (és zseniális), hogy két percre bekapcsolja a sütõt és rögtön le is zárja (épp csak, hogy meleg legyen, de ne forró) és ott keleszti a tésztát. Egy órát hagyja kelni, majd közepesen meleg hõfokon alágyújt, és úgy süti meg. Így, hogy nincs elõmelegítve, addig is tovább kel a tészta míg eléri a sütési hõfokot. Amikor már kis színt kapott, kenjük le a fruktózzal elkevert tejszínnel, és süssük készre. Garantálom, hogy ízleni fog! :-)
Felszeletelve nyugodtan le is fagyaszthatjuk.