Mazsola a Holdon
sponsored links
Ha egyszer eljutok a Holdra és döntenem kell, mit vigyek magammal, mazsola biztosan lesz nĂĄlam. Minden megvan benne, ami egy ellenĂĄlhatatlan csemegéhez szĂŒkséges: természetes, édes és sokĂĄig lehet szemezgetni anélkĂŒl, hogy bĂ»ntudatot érezne az ember, a csokival ellentétben. A magtalan vagy legfeljebb egymagvĂș szĂ”lĂ”szemekbĂ”l készĂŒlĂ”, napon vagy aszalĂłkban szĂĄrĂtott csoda szĂ”lĂ”fajtĂĄtĂłl fĂŒggĂ”en lehet kicsi, szinte fekete szĂnĂ», mint példĂĄul a szĂ”lĂ”tĂ”kén hagyott és a szeptemberi napon megaszalĂłdott SzultĂĄn fajta vagy nagy és aranyszĂnĂ», mint a Malaga. SportolĂłknak kĂŒlönösen ajĂĄnlott, mivel magas az egyszerĂ» szénhidrĂĄt tartalma. Remek kĂĄlium forrĂĄs, amely az intenzĂv fizikai megterhelésnél és magas vérnyomĂĄs szabĂĄlyozĂĄsĂĄnĂĄl fontos, rost, kalcium és vastartalma jelentĂ”s még. Magyar iratokban az édes aszalvĂĄny a 16. szĂĄzadban szerepelt elĂ”ször.
LeginkĂĄbb sĂŒteményekhez hasznĂĄljĂĄk és tökéletes cukorpĂłtlĂł is: 100 g fehér cukor helyettesĂthetĂ” 70 g mazsolĂĄval és 40 g nĂĄdcukorral. A mazsola pikĂĄns olasz ételekben is szerephez jut: SzicĂliĂĄban kedvelik a brokkolis, mazsolĂĄs tésztĂĄt, a karĂĄcsonyi "caponata"-hoz is nélkĂŒlözhetetlen (zeller töltve mazsolĂĄval, kapribogyĂłval, ecettel és olĂvĂĄval), NĂĄpolyban pizzĂĄra teszik, Velencében a "risotto co ua" azaz a rizottĂł mazsolĂĄval kihagyhatatlan. A görögök hĂres mazsolaborĂĄt, a Mavrodaphnét 52% patraszi mavrodaphne szĂ”lĂ”bĂ”l és 48% korintoszi fekete mazsolaborszĂ”lĂ”bĂ”l készĂtik. A mustot ...