Mazsola a Holdon

2012-11-30

sponsored links

fĂĄnk

Ha egyszer eljutok a Holdra és döntenem kell, mit vigyek magammal, mazsola biztosan lesz nĂĄlam. Minden megvan benne, ami egy ellenĂĄlhatatlan csemegéhez szĂŒkséges: természetes, édes és sokĂĄig lehet szemezgetni anélkĂŒl, hogy bĂ»ntudatot érezne az ember, a csokival ellentétben. A magtalan vagy legfeljebb egymagvĂș szĂ”lĂ”szemekbĂ”l készĂŒlĂ”, napon vagy aszalĂłkban szĂĄrĂ­tott csoda szĂ”lĂ”fajtĂĄtĂłl fĂŒggĂ”en lehet kicsi, szinte fekete szĂ­nĂ», mint példĂĄul a szĂ”lĂ”tĂ”kén hagyott és a szeptemberi napon megaszalĂłdott  SzultĂĄn  fajta vagy  nagy és aranyszĂ­nĂ», mint a Malaga. SportolĂłknak kĂŒlönösen ajĂĄnlott, mivel magas az egyszerĂ» szénhidrĂĄt tartalma. Remek kĂĄlium forrĂĄs, amely az intenzĂ­v fizikai megterhelésnél és magas vérnyomĂĄs szabĂĄlyozĂĄsĂĄnĂĄl fontos, rost, kalcium és vastartalma jelentĂ”s még. Magyar iratokban az édes aszalvĂĄny a 16. szĂĄzadban szerepelt elĂ”ször.

LeginkĂĄbb sĂŒteményekhez hasznĂĄljĂĄk és tökéletes cukorpĂłtlĂł is: 100 g fehér cukor helyettesĂ­thetĂ” 70 g mazsolĂĄval és 40 g nĂĄdcukorral. A mazsola pikĂĄns olasz ételekben is szerephez jut: SzicĂ­liĂĄban kedvelik a  brokkolis, mazsolĂĄs tésztĂĄt,  a karĂĄcsonyi "caponata"-hoz is nélkĂŒlözhetetlen (zeller töltve mazsolĂĄval, kapribogyĂłval, ecettel és olĂ­vĂĄval), NĂĄpolyban pizzĂĄra teszik, Velencében a "risotto co ua"  azaz a rizottĂł mazsolĂĄval kihagyhatatlan. A görögök hĂ­res mazsolaborĂĄt, a Mavrodaphnét 52% patraszi mavrodaphne szĂ”lĂ”bĂ”l és 48% korintoszi fekete mazsolaborszĂ”lĂ”bĂ”l készĂ­tik. A mustot ...

Folytatás a blogon ... akonyvize.blog.hu/2012/11/30/mazsi_a_...

sponsored links

Keres?s