Mazanec - cseh húsvéti kalács
sponsored links
A húsvéti kalácsok palettája világszerte rendkívül széles, lehet belõlük mazsolázgatni. Én idén a csehekét ajánlom, a neve: mazanec, az esetek többségében kelt tésztából sütik, ritkábban omlós, túrós tésztából is. A tetejébe éles késsel kereszt formát mintáznak (ami azonban a sütés során általában eltûnik). A péksüteményekbe nyomott kereszt már az ókori görögöknél is állítólag jellemzõ volt, a szászok pedig a termékenység istennõjének, Eostre tiszteletére sütöttek hasonlót, és a négyes felosztás a Hold négy fázisára utalt. Hasonló, hagyományos péksüteménnyel találkozhatunk Németországben és a Commonwealth országokban. Nagy Britanniában egyadagos, zsemle méretû bucikat készítenek ("hot cross buns"), és Nagypénteken fogyasztják. A tészta lágy és vajas, bátran álljon neki az is, akinek mumus a kelttészta. A cseh változatban csak mazsola van, de lehet bele keverni más aszalt gyümölcsöket is, csokichipszet, magvakat, vagy fûszereket is. Az enyémbe kandírozott gyömbér került, azzal pompás, ne hagyjátok ki belõle, izgalmas tüzességet ad hozzá. Kellemes húsvéti ünnepeket!
Húsvéti mazsolás-gyömbéres kalács (mazanec)
Hozzávalók (két 1 kg-os kerek, 10-10 nagy szeletes bucihoz, )
6 dkg élesztõ +
a felfuttatásához 0,5dl tej és 1 teáskanál cukor ...